KOME SU BILE POTREBNE STRAVIČNE SLIKE IZ GAZE? Bombardovanjem bolnice u vazduh dignuta cela STRATEGIJA AMERIKE za Bliski istok

Autor:

Svet

18.10.2023

10:24

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Napad na bolnicu u Gazi možda je bio izveden da bi se upropastila poseta američkog predsednika Džoa Bajdena Bliskom istoku i napori koji se ulažu za smirivanje u želji da se spreči širenje sukoba koji bi imato katastrofalne posledice na svetskom nivou.

KOME SU BILE POTREBNE STRAVIČNE SLIKE IZ GAZE? Bombardovanjem bolnice u vazduh dignuta cela STRATEGIJA AMERIKE za Bliski istok

Foto: Tanjug-AP

Nekoliko sati pre dolaska američkog predsednika u region, raketa koja je pogodila bolnicu u Gazi ubivši stotine civila bila je fitilj koji je preokrenuo situaciju. A medijskim bombardovanjem, koje su predvodili ne samo mediji Hamasa, već i zvanični turski državni mediji, pokušalo se da se krivica odmah svali na Izrael i tako pokrene opšti talas protesta, čak i izvan muslimanskog sveta, koje je išlo u korist Hamasa, piše grčki portal Prototema.

Republika

Foto: Tanjug-AP

 

 

Iz Turske je stigao usaglašeni, kao da je planiran, grupni napad turskog rukovodstva na Izrael, koji je doveo do ishitrenog poziva izraelskim građanima da odmah napuste Tursku. Tome je prethodio antiizraelski manifest ministra inostranih poslova Hakana Fidana, koji je dao signal za bes muslimanskog sveta protiv Izraela. Ovo rukovodstvo SAD ne bi trebalo da previdi, jer je direktno povezano sa namerom Turske da pokaže da igra ulogu u regionu i da će SAD platiti cenu ako to ne poštuje.

Američki predsednik Bajden, koji je već preduzeo misiju visokog rizika, sada vidi da su njegovi napori potkopani tragedijom i stvorenom zabunom oko odgovornosti za napad na bolnicu.

Svojom posetom Izraelu, a potom i planiranim učešćem na susretu u Amanu na zajedničkom sastanku sa predsednikom Palestinske uprave M. Abasom, jordanskim monarhom Huseinom i egipatskim predsednikom Al Sisijem , američki predsednik je želeo da izrazi apsolutnu posvećenost SAD bezbednosti Izraela i istovremeno održava živi kontakt sa umerenim Arapima koji imaju ulogu u palestinskom pitanju, tako da upravljanje problemom ne pređe na kontrolu ekstremista Hamasa. Taj sastanak je međutim otkazan, dok je arapski svet oprezan u pogledu bilo kakvog razgovora sa njim.

Naravno, interesovanje je usmereno i na Međunarodni samit (ako do njega konačno dođe) koji za subotu planira predsednik Egipta Al Sisi uz učešće, prema prvim informacijama 18 šefova država i generalnog sekretara UN, na kome će biće pokušana međunarodna intervencija kako bi se zaustavilo krvoprolić , sprečilo širenje krize i izbegla humanitarna katastrofa.

SAD su od prvog trenutka stali na stranu Izraela osuđujući napad Hamasa, priznajući pravo na samoodbranu, ali i sam Bajden je istakao da Izrael mora da izbegne okupaciju pojasa Gaze.Amerikanci se iz humanitarnih i iz političkih razloga, zalažu se za hitno rešenje pitanja pružanja humanitarne pomoći Gazi.

Republika

Foto: Tanjug/AP

 

 

Vašington ne bi želeo da se nađe duboko u vojnom sukobu u ovom regionu koji je teoretski izašao iz vidnog polja američke spoljne politike. Iskustvo ratova u Avganistanu i Iraku ostavilo je traumatično iskustvo u američkom establišmentu i sada, naravno, niko neće želeti da se meša u sukob koji Iran želi da eskalira.

Ali pored strateške posvećenosti SAD bezbednosti Izraela i pritisaka koji postoje od strane veoma moćnog jevrejskog lobija, podrazumeva se da uprkos ne tako dobrim odnosima predsednika Bajdena sa Netanjahuom, Izrael ostaje stub američkog strateškog prisustva na Bliskom istoku

Napori koje je predsednik Tramp započeo Avramskim sporazumima nisu samo nastavljeni u Bajdenovoj administraciji. Za SAD je stvaranje koridora bezbednosti, saradnje i razumevanja od Zaliva do Mediterana uz učešće zemalja Zaliva, Egipta i Izraela ključni element njihove strategije. Pored stabilnosti snabdevanja tržišta energijom, ona takođe deluje kao snažna protivteža američkoj politici obuzdavanja Kine (i manje izvesno Rusije) koja održava bliske veze sa Zalivom i zemljama Centralne Afrike. Normalizacija odnosa Saudijske Arabije i Izraela bilo je ključna za promociju američkog plana za IMEC koridor koji će povezati Indiju, preko Bliskog istoka do Mediterana i Evrope.

Neprijatelji ovog koridora su Kina koja bi doživela degradaciju svog koridora Pojas i put, Iran koji bi takvim razvojem bio marginalizovan i istovremeno bi bio ostavljen sam da traži rušenje Izraela. I naravno Turska koja je bi sebe videla kao zaobiđenu u ovom strateškom i ogromnom geopolitički važnom planu.

Republika

Foto: Printscreen Express.co.uk

 

 

Bajden bi i svojim kontaktima sa palestinskim vlastima i sa liderima Jordana i Egipta nastojao da ih ubedi da ni pod ovim uslovima nije odustao od nastojanja da se pronađe rešenje zasnovano na dve države.

Naravno, jednačina je izuzetno teška, pošto svi priznaju da je cilj Izraela da uništi Hamas legitiman, jer se u suprotnom neće samo ponovo pojaviti unutar Pojasa Gaze,već će i dati pogrešnu poruku da posle ovakvog udara može proći nekažnjeno i biti sagovornik međunarodne zajednice i Izraela. Ali i kopneni napad će imati razorne posledice i takođe nema strategije izlaska iz takvog ishoda .

Posle udara na bolnicu u Gazi, ceo ovaj plan, i američki planovi se dižu u vazduh. A sada se povlači mogućnost smirivanja teških napetosti na Bliskom istoku.

BONUS VIDEO: 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading