U UKRAJINI NE SMEŠ KORISTITI NUKLEARNO ORUŽJE! Tokom posete Moskvi, Si Đinping je ovo Putinu SASUO U LICE iza zatvorenih vrata

Autor:

Svet

05.07.2023

11:18

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Si Đinping je navodno lično upozorio Vladimira Putina da ne vrši nuklearni napad u Ukrajini, tvrdi američki Fajnenšnel tajms,

U UKRAJINI NE SMEŠ KORISTITI NUKLEARNO ORUŽJE! Tokom posete Moskvi, Si Đinping je ovo Putinu SASUO U LICE iza zatvorenih vrata

Foto: Tanjug/AP

List se poziva na visokog zvaničnika američke administracije, bivšeg kineskog zvaničnika, zapadne zvaničnike, višeg savetnika kineske vlade i izvore bliske Kremlju.

Prema izvorima publikacije, Si je ovu izjavu dao tokom posete Moskvi u martu. Od tada, kineski zvaničnici pripisuju sebi zasluge za napredak u ubeđivanju Putina da odustane od prikrivenih pretnji da će upotrebiti nuklearno oružje protiv Ukrajine.

FT primećuje da se Kina u svojim javnim izjavama dosledno protivila upotrebi nuklearnog oružja u Ukrajini. Ali mnogi saveznici Kijeva sumnjaju u namere Pekinga, imajući u vidu partnerstvo „bez ograničenja“ između Sija i Putina i kineski takozvani „mirovni plan“, koji u velikoj meri ponavlja ruske teze.

Istovremeno, Sijeva upozorenja Putinu daju nadu da Kina svoje javne izjave podržava retorikom zatvorenih vrata.

Visoki zvaničnik američke administracije rekao je da „Kinezi preuzimaju zasluge za slanje poruke na svakom nivou“.

Ranije, u martu, visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borel rekao je da poseta Sija „smanjuje rizik od nuklearnog rata, a oni (Kinezi) su to vrlo, veoma jasno rekli“.

Bivši kineski zvaničnik potvrdio je za FT da je Si lično rekao Putinu da ne koristi nuklearno oružje, napominjući da je stav Kine protiv njegove upotrebe uključen u njegov dokument o miru u Ukrajini.

Zapadni bezbednosni zvaničnici rekli su izdanju da je Putin razočaran jer poseta Sija nije donela nikakve opipljive dobitke Rusiji. Po njihovom mišljenju, osuda upotrebe nuklearnog oružja u zajedničkom saopštenju verovatno je dodata u naredbi Kine.

Republika

Foto: Tanjug/AP

 

 

Ako bi Rusija upotrebila nuklearno oružje u Ukrajini, „to je loše za Kinu“, rekao je jedan od njih.

Kina se uzdržava od kritikovanja Rusije zbog invazije i optužuje Zapad da podstiče sukob oko isporuke oružja Ukrajini. Istovremeno, prema višem savetniku kineske vlade, rat preti da poništi napore Kine da podeli Evropu i Sjedinjene Države.

Prema rečima savetnika, ruski nuklearni udar na Ukrajinu ili nekog od njenih evropskih saveznika mogao bi da okrene kontinent protiv Kine, dok bi stalni pritisak Pekinga da spreči takav čin mogao da pomogne u poboljšanju odnosa sa kontinentom.

Izvori bliski Kremlju tvrde da je ruski lider samostalno odlučio da taktičko nuklearno oružje neće dati prednost Rusiji nakon što je predvideo scenarije koji bi mogli da nastanu zbog njihove upotrebe. Prema njihovim rečima, nuklearni udar bi najverovatnije pretvorio teritorije za koje Putin tvrdi da su ruske u ozračenu pustinju i malo bi pomogao njegovim trupama da napreduju.

BONUS VIDEO: 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (2)

Loading
Cvele

05.07.2023 13:43

Ako ste bi to nspisali onda je sigurno istina. Kako da ne sasuo mu u lice. Ne pisite te nebuloze. Koja laz.

Berkut

05.07.2023 16:51

Vi baš ne volite Putina... To je tako očigledno... Mislim da sam vam to već rekao...