Rekordna izlaznost na ranim predsedničkim izborima u SAD

Autor: Tanjug, Republika

Svet

02.11.2020

23:43

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Više od 95 miliona Amerikanaca glasalo je do danas na predsedničkim izborima 2020. godine, prema podacima Univerziteta na Floridi, što je najveća izlaznost na ranim izborima u modernom dobu u SAD.

RepublikaFoto: AP Photo/Petr David Josek
Foto: Ilustracija

Samo dan uoči izbora, u SAD je glasalo 69 odsto birača iz 2016. godine, preneo je Rojters.

Izuzetno velik broj glasova poslat poštom i rano lično glasanje podstaknuti su pandemijom korona virusa koja je usmrtila više od 230.000 ljudi u SAD.

Prema anketi Rojtersa i Ipsosa sprovedenoj od 27. do 29. oktobra demokratski kandidat za predsednika SAD Džo Bajden vodi u odnosu na aktuelnog predsednika Donalda Trampa sa 51 prema 43 procenata.

Ali rezultat je još neizvestan u državama koje odlučuju o izborima putem elektorskog koledža, uključujući Arizonu, Floridu i Severnu Karolinu.

Očekuje se veliki broj Trampovih pristalica republikanaca lično glasa nakon što je on izrazio sumnju u glasanje putem pošte.

Dan uoči izbora Tramp će održati pet skupova u Severnoj Karolini, Pensilvaniji, Viskonsinu i Mičigenu.

Džo Bajden će posetiti Pensilvaniju i Ohajo.

Iako Bajden vodi u anketama, trka u takozvanim sving državama (u kojima je neizvesno za koga će glasati) je tesna pa bi Tramp mogao da osvoji 270 elektorskih glasova potrebnih za pobedu.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading