Medlin Olbrajt: Nadam se da ćemo se udaljiti od Trampovog načina bavljenja Srbijom i Kosovom

Autor: informer, Republika

Vesti

31.10.2020

06:33

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Bivša državna sekretarka SAD Medlin Olbrajt poručila je da se nada da će, ukoliko Džo Bajden pobedi na izborima u SAD, ta država i njeni NATO saveznici uspeti da "resetuju četiri godine neuspeha" i da će se "udaljiti od neuravnoteženog pristupa Trampove administracije Srbiji i Kosovu".

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Madlen Olbrajt

- Ljudi me pitaju na šta sam najponosnija. To je ono što smo napravili na Kosovu i hvala vam što ste to prepoznali. Znam da su nam se na ovom zoom-u danas pridružili mnogi članovi albanske zajednice u SAD, što znači da se nalazim među prijateljima. Taj osećaj srodstva proizilazi iz paralele između mog života i života mnogih albanskih Amerikanaca. Kao mnogi od vas, ja nisam rođena u ovoj zemlji, moj život je, kao i vaš, refleksija turbulencija u Evropi sredinom prošlog veka. Moja domovina (Češka op.a.), kao i vaša, decenijama je patila pod komunističkom vlašću. Moja porodica, kao i vaša, pronašla je utočište tu u Americi. Moje misli, kao i vaše, često su se vraćale na događaje u mojoj domovini i ja nikad nisam odustala od toga da će jednog dana biti slobodna. Ali 1998. i 1999. te paralele su se ukrstile, jer ja sam tad bila državna sekretarka - Češka republika je ušla u NATO, a i NATO je tad zauzeo stav prema albanskoj zajednici na Kosovu - kazala je ona i dodala:

 

- O značaju ovog postupka se ne može izolovano suditi jer je bio dio veće kampanje za stvaranje celovite i slobodne Evrope, kao i za približavanje svijeta osnovnim principima demokratije, otvorenog tržišta, vladavine zakona i zalaganja za mir. Tu je kampanju pre svega vodio predsednik Klinton koji je učinio pravu stvar, na pravi način i iz pravih razloga, s pravim rezultatom, ali njegovi napori ne bi uspeli bez brilijantnog vojnog vođstva generala Veslija Klarka, koja ćemo uskoro čuti, te bez jake podrške naših saveznika u kongresu. Jedan od najvažnijih glasova protiv Miloševićeve agresije bio je senator Džo Bajden, koji je mobilisao podršku za zračnu kampanju NATO-a kao i humanitarni odgovor - navela je Olbrajtova na okruglom stolu na kojem se razgovaralo o budućnosti Kosova,

- Ovaj razgovor očito dolazi u ključnom momentu za američku vanjsku politiku i nadam se da će sljedeća sedmica biti prekretnica, da ćemo biti u mogućnosti da resetujemo četiri godine neuspjeha i da ćemo se udaljiti od neuravnoteženog pristupa Trumpove administracije prema Kosovu i Srbiji - istakla je između ostalog ona.

 

 

 

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Donald Tramp

- Cilj je bio 1998-1999. ujediniti svet oko demokratskih principa i posvećenosti miru. Kampanja koju je vodio Bil Klinton bila je uspešna. Džo Bajden je mobilisao zemlje u NATO bombardovanju Srbije, članovi Kongresa predvođeni Eliotom Engelom (albanski lobista) pokazali su veliku posvećenost... Sada je vreme da se već sledeće sedmice ponovo uspostavi posvećenost nakon četiri godine neuspeha i pristupa Trampove administracije Kosovu i Srbiji. Kosovo i dalje ostaje test za demokratiju, ali uz veliko zalaganje prijatelja u Kongresu i albansko-američke zajednice, oni mogu pomoći u izgradnji mira i prosperiteta za sve - poručila je Olbrajtova, koja je učestvovala na onlajn okruglom stolu o budućnosti Kosova kojim je predsedavao upravo Eliot Engel.

 

 

 

Komentarišući ove navode, politikolog Jelena Vukoičić kaže da Olbrajtova, osim političkog stava, ima i lični animozitet prema Srbiji i srpskom narodu u celini.

Politički analitičar Mišel Zubenica, izvršni direktor Centra za međunarodnu javnu politiku, ocenjuje da je ovakva izjava Olbrajtove sasvim očekivana.

- Ovo je očekivana reakcija Olbrajtove s obzirom na to da je bila u administraciji Bila Klintona. Uostalom, ona i pripada krugu albanskih lobista u američkoj politici - zaključuje Zubenica.

 

 

Korigovan tekst

Gornji tekst je nastao kao korekcije originalnog teskta koji je Republika preuzela od portala Informer.

Nakon što su se sa portala raskrinkavanja.ba obratili redakciji, izvršene u korekciji u preciziranju stavova koje je iznela Olbrajtova.

Tako u gornjoj verziji teksta ne stoji rečenica - "američke patriote pravi prijatelji Albanaca", s obzirom na to da je Olbrajtova rekla da je bivši zapovednik NATO-a Wes Klark "istinski američki patriota i prijatelj Kosova".

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (2)

Loading
Makrijan

31.10.2020 06:42

Prokleta i zla babetina.

ljubol

01.11.2020 07:39

Doci ce tetka KORONA i po tebe samo polako !