CRVENO SLOVO ZA PARTIZAN! Na današnji dan pre 32 godine pokorena je Evropa!

Autor: M. M.

Sport

16.04.2024

11:02

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Huventud pao u spektakularnom finalu rezultatom 71:70.

CRVENO SLOVO ZA PARTIZAN! Na današnji dan pre 32 godine pokorena je Evropa!

Foto: KK Partizan

Današnji dan se obeležava kao jedan od najznačajnijih dana u istoriji srpske klupske košarke, jer je pre tačno 32 godine Partizan postao prvak Evrope pobedivši španski Huventud u spektakularnom finalu fajnal-fora u Istanbulu rezultatom 71:70. Ova pobeda je posebno značajna jer je stigla kao rezultat legendarne trojke Aleksandra Đorđevića, koja je obezbedila Partizanu titulu prvaka Evrope.

 

 

Tadašnji trener Partizana, Željko Obradović, imao je svega 31 godinu kada je osvojio svoju prvu titulu. Obradović je kasnije postao jedan od najuspešnijih trenera u evropskoj košarci, osvojivši ukupno devet titula prvaka Evrope, od kojih su pet sa grčkim Panatinaikosom, po jednu sa turskim Fenerbahčeom i španskim klubovima Real Madridom i Huventudom, klubom koji je poražen u epohalnom istanbulskom finalu.

Partizan je na fajnal-foru u Istanbulu imao najmlađi tim te sezone, sa prosečnom starošću od svega 21,7 godina. Tim su predvodili Aleksandar Đorđević i Predrag Danilović, a istakli su se i Nikola Lončar, Igor Mihajlovski, Zoran Stevanović, Igor Perović, Dragiša Šarić, Željko Rebrača, Mlađan Šilobad, Slaviša Koprivica, Vladimir Dragutinović i Ivo Nakić.

Pre nego što su se susreli sa španskim Huventudom u finalu, Partizan je u polufinalu savladao italijanski Filips rezultatom 82:75. Klub iz Milana je važio za glavnog favorita za osvajanje pehara, ali se Partizan uspešno suprotstavio i zasluženo izborio mesto u finalu.

Ova pobeda je zauvek ostala urezana u pamćenje svih ljubitelja košarke, a Partizanov trijumf nesumljivo najveći trenutak u istoriji kluba.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading