GDE SU I ŠTA RADE PROPALI FM TALENTI? Jedan igrao u Srbiji, drugi preminuo, treći je menadžer, a ostali...

Autor:

Sport

17.10.2022

16:08

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ovo je 10 najvećih "Fudbal menadžer" nada koje nikada nisu ispunile svoj potencijal.

GDE SU I ŠTA RADE PROPALI FM TALENTI? Jedan igrao u Srbiji, drugi preminuo, treći je menadžer, a ostali...

Foto: Starsport

Fredi Adu na gostovanju Crvenoj zvezdi sa ekipom Jagodine

Veliki broj ljubitelja fudbala u svetu je makar u nekom delu svog života bio zaluđen za najverodostojniju sportsku simulaciju u istoriji igrica - "Fudbal menadžerom".

U pitanju je kompjuterska igrica sa bazom podataka koju koriste čak i najveći svetski klubovi u potrazi za pojačanjima, a svako novo izdanje simulacije je sa sobom dovodilo nove legende.

Vrlo često su FM skauti pogađali kada su u pitanju buduće zvezde svetskog fudbala, pa su tako svi koji igraju "Fudbal menadžer" mnogo pre ostalih znali za najveće talente na planeti. Inače, na našem sajtu ste u nedelju mogli da čitate o najvećim nadama svetskog fudbala.

Međutim, ovaj tekst posvećujemo najvećim FM legendama koje nisu ostvarile karijere kakve su im se predviđale.

Mika Aritalo

Legendarni Finac je bio najveći talenat FM08 i bukvalno ne postoji osoba koja nije dovodila u svoj klub vihorno levo krilo. Od Mike se očekivalo da bude nešto poput Kristijana Ronalda dok je igrao po krilu, ali njegova karijera nikada nije dostigla ni približne visine.

Gotovo celu karijeru je proveo u domovini, osim kratkog izleta u nemačkom Kilu i u mlađim selekcijama Aston Vile, dok je još bio tinejdžer.

Za reprezentaciju Finske je odigrao šest mečeva, a kopačke o klin je okačio pre nešto manje od dve godine.

Fredi Adu

Ofanzivni vezista rođen u Gani je karijeru započeo u Sjedinjenim Američkim Državama, za čiju je reprezentaciju upisao i 17 nastupa.

Fredi je karijeru u stvarnom životu započeo sjajno, što su mu i "Fudbal menadžer" sakuti predvideli, pa je obezbedio transfer u Benfiku 2007. godine.

Ipak, nije se proslavio u Lisabonu, "Orlovi" su ga uglavnom slali na pozajmice, a od 2011. godine mu karijera ide konstantno silaznom putanjom. Amerikanac rodom iz Gane je čak u sezoni 2014/15 bio član Jagodine, ali je odigrao samo 13 minuta.

Do pre godinu i po dana je nastupao za švedski Osterlen, a otkad ga je napustio više nema klub.

Karlos Fijero

Meksički centarfor je na FM12 bio prava gol-mašina i to kada mu je bilo svega 18 leta. Ljubitelji ove igrice su se kleli u njega i očekivali su da igra u klubovima poput sunarodnika Čičarita Ernandeza (Mančester junajted i Real Madird), ali da ostavi još dublji trag.

Ipak, nešto je pošlo po zlu, pa je Fijerov jedini inostrani angažman bio San Hoze u američkoj MLS ligi.

Fijero čak nikada nije dogurao ni do dresa sa nacionalnim grbom, za razliku od prethodno predstavljenog tandema.

Eder Balanta

Čovek koji i dalje ima šansu da ispuni bar deo svog potencijala, pošto trenutno sa 29 godina igra za senzaciju Lige šampiona - Klub Briž.

Ipak, s obzirom na to kakva je zver Kolumbijac bio na "Fudbal menadžeru", karijera u kojoj je nastupao samo za River Platu, Bazel i Klub Briž je daleko od očekivane.

Uz to, sa skoro 30 punih leta je ispod svakog očekivanja bilo da sakupi samo devet mečeva za nacionalni tim.

Maksim Cigalko

Legendarni vezista, bar za ljubitelje FM franšize, zbog povreda nije uspeo da napravi bolju karijeru.

Cigalko je karijeru počeo u Dinamu iz Minska, potom je nastupao za Naftan, Kaisar, Banants i Savit Moglijev. Odigrao je i dve utakmice za reprezentaciju Belorusije. Karijeru je morao da okonča već sa 26 godina, zbog pomenutih problema sa povredama.

Nažalost, u decembru 2020. godine je iznenada preminuo, a ljubitelji "Fudbal menadžera" su to veoma teško podneli.

Lulinja

Iz godine u godinu FM skauti "iskopaju" nekog Brazilca koji bi mogao da bude novi Ronaldinjo, a svojevremeno je to bio Lulinja.

Tada ofanzivac Korintijansa je na igrici kao od šale asistirao i tresao mreže, ali u stvarnosti ni blizu nije opravdao to što su u njemu prepoznali ljudi koji su ga pronašli.

Lulinja je karijeru započeo u Korintijansu, koji je i najveći klub za koji je ikada nastupao. Sada, sa 32 godine igra u Indoneziji, za Madura junajted.

Što se reprezentativnog dresa tiče, igrao je samo za selekciju do 17 godina, za koju je na 16 mečeva dao isto toliko golova.

Entoni Vanden Bore

Belgijski desni bek je trebalo da postane novi Kafu. Predviđano mu je da će biti jedan od najboljih na svojoj poziciji u istoriji fudbala, ali to se ipak nije dogodilo...

Vanden Bore je zapravo imao sasvim pristojnu karijeru. Njen najveći deo je proveo u Anderlehtu, a igrao je i za Fiorentinu, Đenovu, Portsmut, Monpelje i Genk, dok je za nacionalni tim upisao 29 nastupa.

Republika

Foto: Printscreen/FM2008

Vanden Bore na FM2008

Međutim, nikada nije postao ono što se od njega očekivalo, pa zbog toga upada u grupu "porpalih talenata".

Nikolas Milan

Sa 14 godina, devet meseci i tri dan postao je najmlađi debitant u istoriji čilenaskog fudbala, a ubrzo posle toga se pojavio i u FM igrici.

Tada mladi napadač je igrao za Kolo-Kolo, a svi su jedva čekali da ga dovedu u svoj klub, kako bi deceniju i po imali garantovanih bar 50 golova po sezoni.

Međutim, u stvarnosti je celu karijeru proveo u domovini, uz tri izleta u Argentinu, gde i sada igra za Fero, dok reprezentaciji Čilea nikada nije ni primirisao.

Černo Samba

Gde bi Englezima kraj bio da je Samba ispunio očekivanja... Verovatno bi osvojili bar po jedno Evropsko prvenstvo i Mundijal.

Ipak, velika nada Milvola i najveća engleskog fudbala nikada nije uspela da nemilosrdno rešeta mreže kao na igrici, a čak je u stvarnosti promenio i reprezentaciju, pa je za selekciju Gambije, gde je rođena na četiri utakmice dala jedan gol.

Jednom prilikom je Samba otkrio da ga je veliki Majkl Oven lično zvao da pređe u Liverpul, kada je imao samo 15 godina.

Kada sam bio na Melvudu, zazvonio mi je telefon. Bio sam sa drugarima i s druge strane sam čuo: 'Černo, ovde Majkl Oven'. Morao sam da ućutkam društvo i rekao sam im: 'Ljudi, zove me Majkl Oven'. Nisu mogli da veruju. Zato sam uključio spikerfon. Ceo autobus je utihnuo. Oven mi je rekao kako bi dobro bilo da dođem u Liverpul. Nisam mogao da dišem od sreće. U jednom trenutku sam pomislio da je to život o kojem sanjam - rekao je tada Samba.

Po završetku karijere Černo je ostao u fudbalskim vodama i sada je agent.

Oskar Ustari

Za kraj, ne bi bilo fer da lista ne sadrži nijednog čuvara mreže. Odabrali smo argentinsko čudo od deteta koje je za reprezentaciju debitovalo sa 21 godinom, ali je odigralo samo dva meča za nacionalni tim.

Ustari je karijeru započeo braneći za Independijente, potom je bio član etafea, Boke Juniors, Almerije i Sanderlenda, pre nego što je zauvek napustio Evropu. Sada je član meksičke Pačuke.

Pritom, od pomenutih klubova je standardan bio samo u Hetafeu. Malo je to za golmana kome je nekada predviđano da će i danas sa 36 godina braniti svoju zemlju na Mundijalu u Kataru.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading