NAJVEĆE NADE SVETSKOG FUDBALA: Novi Ćavi i Iniesta, stena iz komšiluka, blago Arsenala... Gde su Srbi na ovoj listi? (VIDEO)

Autor: Žarko Sokić

Sport

16.10.2022

09:24

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Oni predstavljaju budućnost najvažnije sporedne stvari na svetu.

NAJVEĆE NADE SVETSKOG FUDBALA: Novi Ćavi i Iniesta, stena iz komšiluka, blago Arsenala... Gde su Srbi na ovoj listi? (VIDEO)

Foto: Tanjug/AP

Budućnost fudbala je u sigurnim rukama. To jest, nogama!

Najvažnija sporedna stvar na svetu iz godine u godinu pomera granice, pa mlađi igrači dobijaju sve veće uloge u vodećim svetskim klubovima.

Kilijan Mbape i Erling Haland imaju 23, odnosno 22 godine, ali su već "iskusni" igrači sa dugim stažom iza sebe. Ko će od mladih nada obeležiti godine koje dolaze u svetu fudbala?

REINKARNACIJA TANDEMA ĆAVI - INIESTA

"La Masija", legendarna akademija Barselone poznata je kao jedna od najboljih na planeti. Planski sve rade u Barsi, pa Katalonci i pre nego što ih neko od kvalitetnih igrača napusti, spremaju zamenu iz omladinske škole.

Godinama su Ćavi i Iniesta bili nerazdvojni tandem u Barseloni i reprezentaciji Španije, te je delovalo da neće imati adekvatne naslednike.

Ipak, produkti "La Masije", Gavi (slučajnost, pa samo jedno slovo razlike u odnosu na Ćavija) i Pedri, deluju kao reinkarnacija dobro poznatog tandema. Gavi ima 18, a Pedri 19 godina, Gavi trenutno vredi 70, a Pedri 90 miliona evra (prema sajtu Transfermarkt), Gavi je odigrao 12, a Pedri 14 utakmica za reprezentaciju Španije i ne samo da su budućnost, već su definitivno i sadašnjost svetskog fudbala.

ENGLEZ BRILJIRA U BUNDESLIGI

Džud Belingem ima samo 19 godina, a već je jedan od najboljih fudbalera Bundeslige. U Borusiju iz Dortmunda stigao je iz Birmingema za 25 miliona evra, a njegova vrednost već sada je skočila na 90 miliona!

Belingem je stigao i da upiše 17 utakmica u dresu reprezentacije Engleske, a u dresu Dortmunda odigrao je 104 meča na kojima je postigao 15, a namestio 20 golova. Pre toga je za Birmingem na 44 meča dao četiri, a namestio dva gola i nema sumnje da će obeležiti godine koje dolaze. Možda već zablista baš na Svetskom prvenstvu u Kataru.

KOLEKCIONAR TROFEJA

Fudbaler Bajerna, 19-godišnji Džamal Musijala, već je stigao da osvoji devet trofeja. On je tri puta bio šampion Nemačke, isto toliko Superkupova ima, osetio je i to kako je biti šampion Evrope, podigao je pehar namenjen pobedniku Superkupa Evrope, kao i klupskog Svetskog prvenstva. 

Trenutno vredi 80 miliona evra, a pošto je u mlađim kategorijama igrao za dve selekcije - Nemačku i Englesku, ipak se odlučio da u seniorima igra za "Pancere", te je za sada na 17 utakmica postigao jedan pogodak.

U mlađim kateogrijama takođe je pravio transfere, bio je u akademijama TSV Lenerca, zatim Sautemptona, Čelsija i Bajerna, gde je došao do prvog tima za koji je odigrao 91 utakmicu, postigao 22 gola, a dodao još 15 asistencija.

NAJMLAĐI DEBITANT U ISTORIJI PREMIJER LIGE

Arsenal u svojim redovima ima blago i to blago se zove Itan Nvaneri. Ovaj 15-godišnjak postao je najmlađi debitant u istoriji Premijer lige, kada mu je Mikael Arteta dao priliku u nadoknadi meča protiv Brentforda.

I dalje igra za mlađe selekcije reprezentacije Engleske i isti učinak ima za U16 i U17 selekciju - po šest mečeva i po jedan gol.

Nestvarno deluje da dečak rođen 21. marta 2007. godine ima priliku da igra za jedan od najboljih timova Premijer lige. Poslednju titulu Arsenal je osvojio u sezoni 2003/04. a Nvaneri je rođen tek tri godine posle!

STENA IZ KOMŠILUKA

Ima 20 godina, a za njega se već otima pola Evrope! Joško Gvardiol igra na poziciji centralnog defanzivca, a Dinamo je za njega već dobio skoro 19 miliona evra od Lajpciga.

Gvardiol je odigrao 12 utakmica za reprezentaciju Hrvatske, a uspeo je da postigne i jedan gol. Dva puta je bio šampion Hrvatske, osvojio je jedan Kup sa Dinamom, ali i Kup Nemačke sa Lajpcigom.

Za Lajpcig je odigrao 57 mečeva na kojima je postigao dva, a namestio četiri gola. Joško Gvardiol je jedan od najboljih defanzivaca planete i nema sumnje da će obeležiti godine pred nama.

OD IZBEGLIČKOG KAMPA, DO "KRALJEVSKOG KLUBA"

Eduardo Kamavinga sada vredi 55 miliona evra, ali je prošao trnovit put do zvezda. U Real je stigao iz Rena za 31 milion, a pre nego što je stigao na veliku scenu, imao je jako teško detinjstvo. 

Rođen je u izbegličkom kampu u Angoli u koju su njegovi roditelji prebegli zbog ratnog stanja u matičnom Kongu. Tek u 11. godini života prešao je u Ren, odakle kreće njegov fudbalski put ka vrhu.

Sa 13 godina ostao je bez svega kada je požar sa zemljom sravnio njegovu porodičnu kuću. Tada je odlučio da će uraditi sve kako bi uspeo.

- U danu kada mi je kuća izgorela, pojavio sam se na treningu - rekao je jednom prilikom Kamavinga i to dovoljno govori koliko je mentalno jak.

I pored toga što ima tek 19 godina (napuniće 20 u novembru), odigrao je četiri meča i postigao jedan gol za Francusku, za Ren je na 88 utakmica postigao dva, a namestio pet pogodaka, dok je u dresu Reala već skupio 55 nastupa i ima po dva gola i asistencije.

BARSA IMA BUDUĆNOST

Ansu Fati - ime i prezime koje već neko vreme slušamo u svetu fudbala. Barselona ima sadašnjost, ali i budućnost, a jedan od igrača koji će obeležiti godine koje dolaze u La ligi je upravo Fati.

Poslednjeg dana oktobra napuniće 20 godina, već vredi 60 miliona evra, a za Barsu je na 70 utakmica postigao 21, a namestio devet golova. Uspeo je da skupi četiri utakmice za reprezentaciju Španije i postigao je jedan gol.

PRODUKT ŠKOLE RENA

Francuz, Matijus Tel, ima tek 17 godina, a Bajern je već platio Renu 20 miliona evra za njega.

Uspeo je Tel da skupi tek 17 mečeva u seniorskom fudbalu (10 za Ren, sedam za Bajern), ali je jedan od fudbalera koji će definitivno obeležiti budućnost fudbala.

Nastupao je za U17 i U18 selekcije Francuske gde je skupio ukupno 15 nastupa i dao 10 golova. 

UDARNA IGLA "FARMACEUTA"

Florijan Virc ima tek 19 godina, a već je odigrao 78 utakmica u dresu Bajera iz Leverkuzena. I ne samo da je odigrao, već je uspeo da postigne 19, a namesti 22 gola!

Igra "Farmaceuta" ne može da se zamisli bez njega u timu, a bio je deo U21 reprezentacije Nemačke sa kojom je osvojio Evropsko prvenstvo. 

Uspeo je da skupi i četiri nastupa za seniorski tim "Pancera", a trenutno vredi 70 miliona evra!

BRAZILSKI VUNDERKIND

Zapamtite ovo ime - Endrik Felipe! Krajem jula, (konkretno 21.), napunio je 16 godina, a već vredi 15 miliona evra.

Trenutno igra za Palmeiras, tačnije njihov mladi tim, a u pobedi protiv Koritibe (4:0), upisao je debi i za seniore. Mnogi ga porede sa Romariom i Ronaldom, a već se nalazi u notesu skauta Čelsija, Reala i Mančester junajteda.

 

 

"Kraljevski" klub ipak je najbliži porpisu Endrika Felipea jer mladi Brazilac ima istog agenta kao i Vinisijus Žunior. Ugovor sa Palmeirasom ističe mu 2025. godine, te se može očekivati da će brazilski velikan dobro zaraditi na svom vunderkindu.

GDE SU SRBI?

Srbija takođe ima talente koji bi mogli da obeleže budućnost fudbala. Pored Marka Lazetića koji je deo mladog tima Milana, Crvena zvezda i Partizan takođe imaju talente.

Budućnost tima sa Marakne definitivno su Strahinja Eraković i Stefan Mitrović, dok se među najvećim talentima crno-belih nalaze Samed Baždar i Nemanja Jović.

I van večitih postoji biser, a ime mu je Đorđe Gordić, koji je, i pored toga što ima samo 17 godina, već stigao da upiše 42 meča za Mladost iz Lučana za koje je postigao sedam, a namestio dva gola.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading