NEMA TITULE BEZ MOTIKE: Šta donosi novo Zvezdino pojačanje egzotičnog prezimena? (VIDEO)

Autor:

Sport

04.02.2022

14:38

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Da „nema hleba bez motike“, poslovica je koja se odavno ukorenila u srpskom narodu. Od srede 2. februara, bez ikakvog razmišljanja, apsolutno je primenljiva i kada je domaći fudbal u pitanju.

NEMA TITULE BEZ MOTIKE: Šta donosi novo Zvezdino pojačanje egzotičnog prezimena? (VIDEO)

Foto: Starsport

Nakon Gige Moravca koji je krajem 80-tih godina XX veka, u tada popularnoj domaćoj seriji „Bolji život“, želeo da motikom ažurira Kurćubića po leđima uzduž i popreko, tri i po decenije kasnije, trener aktuelnog fudbalskog šampiona Srbije, Dejan Stanković će istim „oruđem“ ažurirati protivnike na zelenom tepihu.

Šalu na stranu, već pominjana sreda 2. februar, aktuelne 2022. godine ući će u anale srpskog fudbala. Tog dana, jedan srpski klub je u svoje redove doveo fudbalera iz slavnog minhenskog velikana, ekipe Bajerna i sama ta činjenica zaintrigirala je kompletnu sportsku javnost Srbije.

Prelazak Nemanje Motike iz Bajerna u Crvenu zvezdu, dovoljan je razlog da analiziramo šta dotični fudbaler donosi ekipi sa stadiona „Rajko Mitić“.

 

 

Mladi fudbaler rođen je u Berlinu 20. marta 2003. godine. Sa svega devet godina postaje član Herte iz rodnog grada, a njegov nesporni talenat brzo prepoznaju i emisari Bajerna i sa navršenih 14 godina Motika prelazi u redove šestostrukog šampiona Evrope. Prošao je kompletnu Bajernovu fudbalsku školu. Nastupao je sa bavarskim klubom i u juniorskoj UEFA Ligi šampiona, a od prethodnog leta bio je član drugog tima slavnog kluba.

Primarno igra na poziciji levog krila iako se bolje koristi desnom nogom, ali je upotrebljiv i na suprotnoj strani terena, a po potrebi može se naći i u samom špicu napada.

Upravo zbog prevashodnog korišćenja desne noge, Motika sa pozicije levog krila, neretko voli da ulazi u sredinu napada gde traži otvorene pozicije kako bi ili asistirao saigračima u špicu, ili udarcima pokušavao da ugrozi protivnički gol. Igrač je koji često „navlači“ na sebe protivničku odbranu, a zatim slede precizna dodavanja ili šutevi, a spada u red igrača kojima je preciznost jedna od glavnih odlika.

 

 

Istovremeno, Nemanja je fudbaler koji rado učestvuje i u kreativnom delu igre. Često se nudi kao rešenje u fazi organizacije igre svoje ekipe, pa bi se moglo slobodno reći da je jedan od onih igrača koji „vole loptu“. Loptu bez problema kontroliše sa obe noge, a posebno ga karakteriše dobra kontrola na malom prostoru i prilikom direktnog pritiska protivničkog igrača, tj. u situacijama kada mu je protivnički fudbaler „na leđima“.

Ono što se takođe mora naglasiti, to je činjenica da ga karakteriše i odličan šut van kaznenog prostora. Bez obzira da li akciju kreira sam kroz dribling, ili u saradnji sa saigračima, Motika upućuje prave bombe sa dvadesetak metara koje golmanima često umeju da naprave probleme, a isto tako treba naglasiti da se ne libi da šutne i levom, možda slabijom nogom.

Naravno, Nemanji se u igri ima i šta zameriti. Spada u red igrača koji umeju da „udave loptu“ soliranjem. Igrač je koji pravi veliki broj kontakta sa loptom i često pribegava individualizmu. A možda i najveći razlog zbog kojeg se Bajern odlučio za prodaju mladog fudbalera je činjenica da Motika gotovo uvek traži loptu u noge. Čak i u situacijama kontranapada ne otvara se u prostor, već se spušta nazad, tražeći direktan kontakt sa loptom pri čemu ume da uspori odvijanje napada.

 

 

Ono na čemu će trener Dejan Stanković morati prevashodno da radi sa njim je određivanje pravog momenta upućivanja pasa saigračima u fazi napada i čini se da je to segment igre u kojem će Motika najviše moći da napreduje, ali i da se radi na njegovom otvaranju u prazan prostor gde kontranapadi ekipe ne bi bili usporavani vraćanjem u nazad i već pominjanim traženjem lopte direktno u noge.

Sve u svemu, Crvena zvezda je dobila kvalitetno pojačanje koje će sigurno u mnogome moći da doprinese sastavu trenera Stankovića, a istovremeno se može očekivati dalji pravilan razvoj mladog fudbalera koji ima fantastične predispozicije, ali je pred njim i dalje veliki i težak rad.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

 

 

 

 

 

 

Komentari (0)

Loading