BAJDEN JOŠ 1999. OTCEPIO CRNU GORU! Istina o američkom predsedniku isplivala posle četvrt veka!

Autor: M. J. - E. S. T.

Vesti

07.03.2024

20:19

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Samo mesec dana posle bombardovanja Srbije tadašnji član senatskog komiteta otkrio američki plan za Balkan

BAJDEN JOŠ 1999. OTCEPIO CRNU GORU! Istina o američkom predsedniku isplivala posle četvrt veka!

Foto: www.profimedia.rs, ATA Images, Tanjug, AP Manuel Balce Ceneta

Radivoj Cvetičanin

Sjedinjene Američke Države su još 1999. isplanirale otcepljenje Crne Gore od Srbije, koje je usledilo 2006, a jedan od glavnih zagovornika ovog plana je bio aktuelni predsednik SAD Džozef Bajden. Ovo u svojoj knjizi "Jedan drugi život" otkriva novinar i diplomata Radivoj Cvetićanin, a prenosi beogradski Nedeljnik.

Prema rečima sagovornika Republike, upućenog u tadašnja dešavanja, Bajden je bio jedan od najčvršćih zagovornika teze da Kosovo više nikad ne sme da se vrati u sastav Srbije.

PREKIDAO BEZ PARDONA

- On je Rezoluciju 1244 posmatrao kao mrtvo slovo na papiru, odnosno da je bombardovanjem NATO stavljena tačka na naš suverenitet na Kosmetu - kaže naš izvor.

SAD su otkrile karte u ponedeljak 29. jula 1999. u Vašingtonu, kada je na saslušanje u Senat stigao Robert Gelbard, specijalni izaslanik predsednika Bila Klintona. Tada je na videlo izašao pravi američki plan za Balkan.

- Domaćin je bio potkomitet za evropska pitanja senatskog komiteta za spoljnu politiku. Rat je gotov, Amerika je uradila šta je htela, ali je zaključak da su male šanse da se Milošević skine s vlasti u dogledno vreme. Tada na scenu stupa član senatskog komiteta Džo Bajden, aktuelni predsednik SAD - piše Cvetićanin, koji je prisustvovao saslušanju.

On dodaje da je Bajden bezobzirno upadao u reč, prekidao, pitao bez pardona. Njegova slika istorije i savremene Srbije je crna, kaže da nema aktuelnijeg pitanja od izgleda za demokratiju u Jugoslaviji, svedoči autor knjige.

Vuk kao Raspućin

Na saslušanju u Senatu Bajden je razočarano rekao da u Srbiji nema nijedne demokratske snage i da Vuk Drašković nije demokrata, već Raspućin 21. veka.

- Reći ću mu to - promucao je Gelbard, na šta mu je Bajden odgovorio:

- Ja sam mu to već rekao.

Ipak, na kraju su se složili da bi Drašković ipak mogao da bude deo rešenja.

CIRKUS U "MEJFLAUERU"

Potom je usledio šok i za Klintonovog izaslanika.

- Raspituje se o Milu Đukanoviću, još više o raspoloženju za nezavisnu Crnu Goru. Uzalud Gelbard podvlači da to još nije sazrelo, da nije na dnevnom redu, da to kao ideju ne postavlja čak ni Đukanović, on nezavisnost ubacuje u priču i - da se ne zavaravamo - u agendu - konstatuje Cvetićanin.

Da su Amerikanci, odnosno njihov posrednik Milan Panić, odranije računali na Mila kao čoveka koji bi mogao da razbije zajedničku državu, govori i sastanak u Vašingtonu na pravoslavni Vaskrs 1998, gde su ga SAD praktično priznale kao državnika.
Uoči obraćanja na gala prijemu, stvorio se komičan problem: Đukanović je bio 30 centimetara viši od Panića, pa je uprava hotela "Mejflauer" nabavila klupicu i stavila je iza govornice, pa su Panića praktično "izravnali" s Đukanovićem.

Sanjao da poseti Slobu u Hagu

Dok je Gelbard ćutao, manji od makovog zrna, trenutni američki lider je držao istorijsku tiradu. Pričao je kako su na našim prostorima velika trvenja još od formiranja Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca i da nema nikakve sumnje da je srpski nacionalizam jedan od najsnažnijih i najdubljih u Evropi.

- Milošević je u glavi imao "veliku Srbiju", a sad je na putu da završi u Beogradskom pašaluku. Nema govora o nagodbi s njim, da ode u neki egzil, da mu se da avionski karta kao Idi Aminu. Milošević mora u Hag, moj je san da ga posetim u zatvoru - rekao je doslovno Bajden i dodao - ni dolar američki za obnovu, za mostove, dok je on na vlasti.

Šinšić: Ljudi, kod koga su pare?!

Prvi tajni sastanak opozicije s Gelbardom održan je u Hagu 19. jula 1998, a prisustvovali su Dragoslav Avramović, Vladan Batić, Velja Ilić, Pavić Obradović, Vesna Pešić i Zoran Đinđić, kao i vladika Artemije i Sava Janjić.

Sastanak u hotelu trajao je ceo dan. Amerika je bila nemilosrdno kruta: nema ništa za Srbiju dok je vodi Milošević, ali ako se opozicija ujedini i krene u akciju, Amerika će joj pomoći finansijski i logistički. Gelbard je čak spomenuo pomoć od 16,5 miliona dolara, koja je navodno već bila data, ali niko nije znao kome, pa se Đinđić na povratku u avionu raspitivao:

- Ljudi, kod koga su te pare?!

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading