TRAMP PRAVI NOVI SVET! Vođa Republikanaca priprema se za povratak u Belu kuću!

Autor:

Vesti

06.03.2024

20:51

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Prvi na dogovor stiže Viktor Orban, perjanica evropske desnice koja se priprema da preuzme EU.

TRAMP PRAVI NOVI SVET! Vođa Republikanaca priprema se za povratak u Belu kuću!

Foto: Tanjug/AP

Donald Tramp zbrisao je na superutorak jedinog protivkandidata među republikancima Niki Hejli i otvorio sebi put za revanš Džou Bajdenu na predsedničkim izborima 5. novembra i povratak u Belu kuću. Trampu već sutra u goste stiže mađarski premijer Viktor Orban, perjanica evropske desnice koja grabi vlast i samouvereno nastoji da sruši trenutni poredak u EU.

Republika

Foto: Tanjug/AP

Džo Bajden, Donald Tramp

TRAGEDIJA I KOMEDIJA

Među Orbanovim saveznicima su Marin le Pen, čija popularnost u Francuskoj raste i sprema se za obračun s naslednikom predsednika Emanuela Makrona, zatim Gert Vilders, koji je dobio većinu u Holandiji i nastoji da formira koalicionu vladu. Tu su i slovački premijer Robert Fico, kao i nemački AFD, koji ostvaruje sve bolje rezultate na lokalnim izborima.

Vladimir Marinković: Globalna promena politike

Vladimir Marinković, osnivač Kongresa srpsko-američkog prijateljstva, kaže za Srpski telegraf da bi izbor Trampa za predsednika SAD bio podsticajan za širenje konzervativnih politika širom sveta, a posebno u Evropi.

- Neminovno bi to uticalo i na geopolitičko prekomponovanje i na globalnu ekonomiju i bezbednost, koja je sada, kao nikad ranije, ugrožena. Globalna geopolitička scena ima deficit liderstva i moguće je da bi ovakve konzervativne opcije uticale da se odnosi između ključnih svetskih sila resetuju i da se pronađe put ka globalnom koncenzusu u vezi ključnih globalnih izazova, kao što su energetika, zelena tranzicija, migrantske krize i borba protiv terorizma - kaže Marinković.

Svi oni nameravaju da preuzmu poluge upravljanja EU i očekuju da će njihov glavni saveznik u budućnosti biti Donald Tramp na mestu predsednika Amerike. Ali oni žele i da promene EU. Svoju viziju Orban je nedavno objasnio rečima da "Brisel nije Moskva".

- Sovjetski Savez je bio tragedija, a EU je samo slaba savremena komedija. Sovjetski Savez je bio beznadežan, ali mi možemo promeniti Brisel i EU - rekao je Orban, a njegov stav se poklapa s onim za koji se zalaže Vladimir Putin, koji propagira suverenitet nacija, uključujući i one koje su članice Unije.

Republika

Foto: Credit: Fabrice Chassery / KCS Presse / Profimedia

Viktor Orban

Evropski desničari nekad su se razilazili oko toga da li da podrže izlazak iz EU. Sad oni uglavnom favorizuju strategiju preuzimanja Unije iznutra. Pritom, Tramp ima i saveznika u Južnoj Americi, a to je argentinski predsednik Havijer Milej, koji mu je nedavno potrčao u zagrljaj na međunarodnom skupu. Tramp mu je tad rekao da ponovo učini Argentinu velikom.

Bajden izgubio na ostrvu Samoa

Superutorak održale su i demokrate, a Džo Bajden je po drugi put izgubio na stranačkim izborima na ostrvu Samoa, što se dosad desilo samo bivšem predsedniku Džimiju Karteru 1981.

Ovog puta pobedio je Džejson Palmer, koji nikad nije ni video ostrvo Samoa, ali je dobio 51 glas, a Bajden 40.

- Vodio sam kampanju onlajn i preko video-veze razgovarao s ljudima o onome što je njima važno - rekao je Palmer, koji je potpuno nepoznat u američkoj politici, a za kampanju je imao budžet od pola miliona dolara sopstvenog novca.

TRADICIONALNE VREDNOSTI

Darko Obradović iz Centra za stratešku analizu ističe za naš list da bi Tramp definitivno okupio tu konzervativnu internacionalu zasnovanu na zapadnim vrednostima, hrišćanstvu, slobodnom tržištu i kapitalizmu.

- To je svakako tvrđa postavka zapadnih suverenista koja bi dovela do slabljenja uticaja Rusije, Kine, ali i svih onih koji nisu deo zapadnog konzervativizma. Tramp je šansa za povratak konstruktivne desnice na zapadu - kaže Obradović za Republiku.

NIKI HEJLI PONIŽENA, POVLAČI KANDIDATURU

Tramp je na superutorak uzeo meru svom jedinom rivalu među republikancima Niki Hejli na unutarstranačkim izborima za predsedničkog kandidata u 15 država i jednoj federalnoj teritoriji. Američki mediji najavili su da će se Niki Hejli povući iz trke, a glavno pitanje je da li će ona svojim pristalicama preporučiti da glasaju za Trampa. CNN navodi da je Hejlijeva rekla svojim saradnicima da će to učiniti jedino ako Tramp ubedi njene birače da glasaju i za njega.

Republika

Foto: Tanjug/AP

Niki Hejli

Od 15 saveznih država i jedne federalne teritorije, ostrva Samoa, Niki Hejli je na superutorak uspela da ostvari većinu samo u Vermontu. Tramp je pobedio Hejlijevu u čak 148 od 155 okruga sa šokantnom razlikom koja je u Alabami bila čak 70 odsto.

- Američka politika ovako nešto još nikada nije videla - komentarisao je Tramp, kojem sve ankete daju prednost do pet odsto u odnosu na Bajdena.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading