ZAŠTO MLADI AMERIKANCI FAVORIZUJU TRAMPA? ANKETA POKAZALA: "Bajden je prava pretnja Americi"

Autor:

Svet

22.04.2024

06:10

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Podrška Republikanskoj stranci raste, uprkos Bajdenovim naporima da je zadrži.

ZAŠTO MLADI AMERIKANCI FAVORIZUJU TRAMPA? ANKETA POKAZALA: "Bajden je prava pretnja Americi"

Foto: Tanjug/AP, Shutterstock

Aktuelnom predsedniku SAD Džozefu Bajdenu, koji je pobedio na izborima 2020. godine, dešava se erozija podrške među mlađim biračima, prenosi Rojters.

-Ne mogu da se setim jedne stvari koju je Tramp uradio sa kojom se nisam slagao dok je bio predsednik. Sa Bajdenom ima mnogo takvih stvari, rekao je jedan anketirani.

-Mnogi moji prijatelji misle isto što i ja, dodaje.

Ankete iz marta su pokazale da Amerikanci stari između 18 do 29 godina favorizuju Bajdena u odnosu na Trampa. Tramp vodi za tri procentna poena - 29 odsto prema 26 odsto - dok ostali favorizuju drugog kandidata ili nisu sigurni ko je pravi kandidat.

Zabrinutost zbog Bajdenovih godina i podrške Izraelu u ratu protiv Hamasa u Gazi, podstakla je eroziju podrške među mladim biračima. Stvar je još gora jer je on već izgubio znatan deo podrške među latinoameričkim biračima.

Podrška Republikanskoj stranci raste, uprkos Bajdenovim naporima da ju zadrži.

Udeo Amerikanaca između 18 i 29 godina, koji bi glasali za Trampa, porastao je sa 24 odsto u 2016. na 28 ove godine, pokazuju ankete.

Prema anketama, najčešći razlog za podršku bivšem predsedniku je inflacija. Glasači su na prvom nezadovoljni zbog rasta cena namirnica.

-Zarađujem pristojno i ne mogu sebi da priuštim da plaćam stan od plate, rekao je jedan anketirani. -Vreme je da vratimo Trampa, on je čovek koji će spustiti cene.

Većina tvrdi i da se ne slaže sa Bajdeovim slanjem vojne pomoći Ukrajini i da u tome podržava Trampa.

Na primer, student istorije Kolin Krejgo kaže da bi sredstva koja se troše u Ukrajini trebalo trošiti na probleme koje Amerika ima kod kuće, poput zavisnosti od droga.

-Ne sviđa mi se baš ono što radimo sa Ukrajinom, dodao je Krejgo. -Parola "Amerika na prvom mestu" mi se zaista sviđa, to zvuči veoma patriotski.

Mlađi ljudi podržavaju i Trampove stavove o ograničavanju imigracije.

Svi anketirani su rekli da im ne smetaju krivični procesi koji se vode protiv Trampa. Neki među njima su izjavili da će ove godine prvi put glasati za predsednika.

Bajdenova kampanja se intenzivira. U martu je Bajden započeo kampanju na digitalnim platformama i najavio projekat u kome će regrutovati mlade volontere u srednjim školama i na fakultetima. Njegova kampanja se koncentriše na takozvanu zelenu agendu i pitanje abortusa.

Nova anketa sporvedena na koledžu Merist je ipak bila alarm za Bajdena. Sprovedena u martu, ona je pokazala da Tramp neznatno vodi u odnosu na svog protivkandidata i da većina mladih ne odobrava ono što Bajden radi kao predsednik.

Kako je rekao savetnik Trampove kampanje, on prepoznaje ekonomske probleme i mešanje u inostrane konflikte kao ključne teme koje interesuju mlade.

Kako je nedavno izjavila portparolka Republikanskog nacionalnog komiteta En Keli, mladi ne mogu da plaćaju kiriju, da plaćaju gorivo ili namirnice, jer su realne plate naglo pale.

Kelijeva je ukazala na podatak iz anketa da samo devet odsto mladih misli da su SAD na pravom putu tokom mandata predsednika Bajdena.

Među mlađim ljudima, muški deo populacije je naklonjeniji Trampu.

Mnogi anketirani mladi glasača su rekli da im su ne smetaju Trampovi stavovi o političkoj korektnosti, koje vide kao način na koji se on obraća biračima.

Neke anketirani kažu da im smeta poneka Trampova opaska, ali da je Bajden prava pretnja Americi.

-Nešto od Trampovih izjava je ekstremno, rekao je jedan anketirani mladi glasač, "ali, u isto vreme, ako to znači da će u Americi biti bolje, to mogu da podnesem."

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading