Otkrivena "Žuta kuća" na Kosovu! Četvoro uhapšeno zbog trgovanja ljudskim organima

Autor: Tanjug, Republika

Vesti

03.04.2019

15:39

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Pet osoba na jednoj privatnoj klinici na Kosovu je uhapšeno zbog sumnje da su počinili nezakonite transplantacije i da su trgovali ljudskim organima, saopštila je danas Kosovska policija.

RepublikaFoto: youtube.com/B92
Foto: Ilustracija

Kako se navodi, na osnovu informcija dobijenih od Direkcije za istrage trgovine ljudima (DHTK), 2. i 3. aprila, sprovedena je policijska akcija pretraživanje jedne privatne klinike na području Prištine, kada je pet osoba uhapšeno zbog sumnje da su počinili krivična dela "nezakonite transplantacije i trgovine ljudskim organima i ćelijama", "neodgovornog lečenja" i "suizvršilaštva".

U saopštenju, koje je prenela prištinska Gazeta Expres, navodi se da je istraga o ovom slučaju pokrenuta pre nekoliko meseci i vođena je u saradnji i koordinaciji sa Osnovnim tužilaštvom i Odeljenjem za teške zločine.

Materijalni dokazi su izdvojeni među kojima su medicinski dokazi, četiri mobilna telefona i 500 evra u gotovini.

Odlukom Zdravstvenog inspektorata, zbog otkrivanja nepravilnosti, odeljenje u kome su izvršene IVF usluge u ovoj klinici je zatvoreno.

Policijski pritvor u trajanju od 48 sati određen je za četiri osobe, dok je peta oslobođena.

Pre ovog slučaja, svet je šokiralo saznanje da je 1999. godine oko 300 Srba i drugih nealbanaca bilo oteto i transportovano u Albaniju, gde su im vađeni organi, koji su zatim slani u Italiju, odakle su distribuisani u klinike širom Evrope. Tužiteljka Haškog tribunala Karla del Ponte u svojoj knjizi "Lov: Ja i ratni zločinci", koju je objavila po odlasku sa dužnosti, mesto gde su su žrtvama vađeni organi ona naziva Žuta kuća

Podsećamo da se po zlu čuvena Žuta kuća nalazi u selu Ribe, kod grada Burelj na severu Albanije. U njoj su izvađeni organi nekoliko stotina kidnapovanih Srba. Sada je okrečena u belo i u njoj živi porodica Katuči. Prilikom istrage haškog tužilaštva 2005. godine oko nje su pronađeni razni ostaci posuda, boca, instrumenata, lekova, koji se koriste prilikom hirurških operacija.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading