BIĆE OGREVA ZA SVE! Direktor JKP "Srbijašume" o planovima za narednu grejnu sezonu: Drva neće biti skupa kao prošle godine!

Autor:

Vesti

12.04.2023

08:53

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ne postoji nijedan razlog da ne bude drva u ovoj godini, kao ni razlog da drva budu skupa kao prošle godine.

BIĆE OGREVA ZA SVE! Direktor JKP "Srbijašume" o planovima za narednu grejnu sezonu: Drva neće biti skupa kao prošle godine!

Foto: Printskrin: Youtube/TV HAppy

Igor Braunović, direktor JP "Srbijašume", istakao je u razgovoru za Blic Biznis da će drva biti dovoljno za sve.

JP "Srbijašume" potpisalo je danas sporazum sa Savetom penzionera Srbije, a glavni cilj je izbeći sve potencijalne zloupotrebe prilikom kupovine ogreva koje su se dešavale u prethodnom periodu, kao i obezbediti potrebne količine ogreva.

Globalna kriza pokazala je koliki je značaj ogreva poput drveta, ali je u isto vreme pojačala svest o zaštiti određenih grupa građana.

- Ovo je prvi put da potpisujemo Sporazum sa Savezom penzionera Srbije i namera je da uđemo u trag svih reprezentativnih asocijacija penzionera. Ranijih godina bilo je dosta zloupotreba, određene količine su odlazile na ulicu i penzioneri su ostajali bez drveta. Ovom akcijom i Sporazumom obezbedićemo ogrev za svih 169 udruženja širom Srbije. Penzioneri će drva moći da kupe po znatno nižim cenama. I za penzionere, ali i za građane koji kupuju direktno kod Srbijašuma, cena će biti 5.200 dinara sa PDV - ocenio je Braunović.

Plan javnog preduzeća je da se sa narednom grejnom sezonom krene na vreme.

- Već krećemo u pripremu za narednu grejnu sezonu i gledamo da to ove godine obavimo što pre. I mada smo i 2022. krenuli na vreme, zima se malo produžila. Bila je nametnuta veštačka panika, a kako bi neki lovili u mutnom i naplaćivali ogrevno drvo i pelet više od realne cene. I to se videlo početkom novembra kada je domaće tržište bilo apsolutno snabdeveno i kada su svi magacini i stovarišta bili puni - kaže Braunović.

On objašnjava da je država u tom trenutku reagovala na vreme i da se zabrana izvoza na tri meseca pokazala kao dobra odluka. Ističe da će i ove sezone ogreva biti za sve.

- Ključni problem je provokacija. Građani mogu da budu mirni i mogu slobodno da se prijave i upišu u svim našim gazdinstvima širom Srbije, a mi ćemo im izaći u susret. Ne postoji nijedan razlog da drveta ne bude a takođe ne postoji razlog da bude skupo kao prošle godine. Ogreva će biti za sve - kaže on.

Srbijašume, kao najveće javno preduzeće na domaćoj teritoriji gazduje šumom tako što im je osnovna delatnost gajenje postojećih i podizanje novih šuma, a seča šuma je sporedna delatnost.

- Naš nus proizvod je sve ono što moramo da uklonimo sanitarno kako bi šume rasle i razvijale se, tako da mi nismo preduzeće koje je ekonomski orjentisano. Mi šume ne možemo seći koliko želimo. Možemo nekih 2 miliona kubika metara godišnje maksimalno, a sečemo 1.600.000, što znači da nismo ni blizu tog sečivog etata i gledamo da to ne prelazimo - kaže direktor Srbijašuma.

On objašnjava da najveća proizvodanja ogreva krajem leta i početkom jeseni.

- Mi u Srbijašumama krajem leta i početkom jeseni izbacujemo najveću proizvodnju. I apelujem i ovog puta na građane da budu strpljivi, da će ogrevnog drveta biti, uvek ga je bilo i nema razloga da ga ne bude i ove godine i nema razloga da nasedaju na raznorazne priče o nestašici jer će se to na kraju slomiti na njihovom džepu - zaključuje Braunović.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading