Kolaps svetske ekonomije, ova zemlja biće najviše pogođena! Sumorne prognoze: Dolazi talas gladi i siromaštva!

Autor:

Vesti

09.06.2022

11:05

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Značajan pad svetske ekonomije zbog ruske invazije na Ukrajinu je neminovan, a najveće posledice osetiće se u Evropi, upozorila je Organizacija za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD).

Kolaps svetske ekonomije, ova zemlja biće najviše pogođena! Sumorne prognoze: Dolazi talas gladi i siromaštva!

Foto: pixabay.com

Svetska ekomija u 2022. godine porašće svega tri odsto, što je 1,5 procentih poena manje u odnosu na decembarsku prognozu OECD, a trend daljeg usporavanja rasta biće nastavljen i naredne godine.

Nemačka

Kako se navodi u analizi OECD, od evropskih zemalja najviše će biti pogođena Nemačka, čija će privreda rasti svega 1,9 odsto, s obzirom na to da je oporavak ekonomije ove zemlje posle korona krize dodatno usporen embargom na rusku naftu.

Francuska

Kada je reč o Francuskoj, procena OECD je da će ekonomija ove zemlje rasti za 2,4 odsto, dok će naredne godine rast biti svega 1,4 odsto.

Italija

Italijanski BDP u 2022. godini porašće svega 2,5 odsto nakon skoka od 6,6 odsto u 2021. godini. Rast će biti usporen i naredne godine i iznosiće svega 1,2 odsto.

Španija

Prema analizici Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj očekuje se da će Španija ove godine zabeležiti stopu rasta od 2,2 odsto zbog povećane neizvesnosti, visoke inflacije i slabije spoljne tražnje.

SAD

Što se tiče SAD, američka ekonomija će ove godine rasti 2,5 odsto, nakon rasta od 5,7 odsto u 2021.

- Problemi sa snabdevanjem, više cene nafte i brži tempo normalizacije monetarne politike biće usporen više nego što se očekivalo - navodi se.

UN: Ukrajinski rat izazvao najveći porast troškova života u generaciji

Republika

Foto: Tanjug/AP

 

 

Ruska invazija na Ukrajinu jedna je od globalnih kriza koje su izazvale najveći porast troškova života u jednoj generaciji, saopštile su UN.

Generalni sekretar UN Antonio Gutereš rekao je da se svet suočava s "novom realnošću" tri meseca od početka ukrajinskoga rata.

- Za ljude širom svijeta, rat, zajedno s drugim krizama, preti da će pokrenuti neviđeni talas gladi i siromaštva, ostavljajući društveni i ekonomski hoas za sobom - rekao je Gutereš.

- Ni jedna zemlja neće ostati netaknuta krizom zbog troškova života, a ljudi širom sveta suočiće se s glađu, troškovi energije će naglo porasti, dok će se prihodi mnogih radnika smanjiti - dadao je on, uz napomenu da bi trenutna prehrambena kriza mogla bi se brzo da se pretvori u prehrambenu katastrofu globalnih razmera.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading