Potpuni slom Ukrajine u narednih pet nedelja: Zapadni mediji sve glasnije govore o porazu Kijeva!

Autor:

Svet

09.06.2022

08:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ukrajinske oružane snage uskoro bi u potpunosti mogle da budu poražene u Donbasu, uprkos vojnoj pomoći koju su dobili od saveznika, sve glasnije pišu mediji na Zapadu.

Potpuni slom Ukrajine u narednih pet nedelja: Zapadni mediji sve glasnije govore o porazu Kijeva!

Foto: Tanjug/AP

Pozivajući se na obaveštajne izvore, britanski "Indipendent" navodi da su snage pod komandom ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog daleko inferiornije, kako u naoružanju tako i u municiji.

- Ukrajinske trupe 20 puta su inferiornije od ruskih u artiljeriji, 40 puta u municiji, 12 puta u dometu, plus ukrajinska strana je skoro u potpunosti ostala bez projektila za bacače "Smerč" i "Uragan" - navodi Indipendent dodajući da to stvara situaciju apsolutne nejednakosti na bojnom polju.

Dominacija u vazduhu

- Da ne pominjemo potpunu dominaciju Rusije u vazduhu. Osim toga, „teške borbe" imaju ozbiljan demorališući efekat na ukrajinske trupe, pa raste broj dezertiranja među ukrajinskim vojnicima -  navodi se u izveštaju.

Republika

Foto: Tanjug/AP/printscreen

 

I nemački mediji, konkretno Špigl, ističu da je pitanje nedelja kada će ruske trupe konačno slomiti otpor Kijeva.

- Ukrajinski otpor može čak biti slomljen u narednih četiri do pet nedelja. U nizu tajnih brifinga poslednjih dana, analitičari BND-a su primetili da su Rusi u stanju da svakodnevno osvajaju male teritorije - navodi Špigl pozivajući se na obaveštajne izvore.

Prema navodima nemačkog lista, ključnu ulogu u konačnom slomu ukrajinske armije odigraće lokalni uspesi jedinica savezničkih snaga Rusije i republika Donbasa.

- Nemačka savezna obaveštajna služba smatra mogućim da će do avgusta moći da preuzmu kontrolu nad celim Donbasom - navodi se u članku.

Republika

Foto: Tanjug/AP/profimedia.rs

 

Friziranje podataka

Podsetimo, kako je Republika već pisala, u Zapadnim medijima sve češće se govori i o šumovima na relaciji Kijev-Vašington.

Ugledni Njujork Tajms, naime, pisao je o tome da Kijev frizira podatke koje dostavlja Vašingtonu o pravom stanju na bojnom polju, kako bi mogao da zahteva dodatnu vojnu pomoć.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading