RAT ZA HRANU - SVET NA IVICI GLADI! Objavljeni satelitski snimci, Zapad upire prstom u Moskvu: PUTIN JE KRIVAC ZA BRUTALNU PLJAČKU! (VIDEO)

Autor:

Svet

09.06.2022

10:18

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Zapadni mediji objavili su šokantne sateliste snimke na kojima se vide ruski brodovi u Sevastopolju kako se pune ukrajinskim žitom. Snimcima koji je objavio CNN potkrepljuju se optužbe da je Moskva glavni krivac za globalnu glad koja preti celom svetu.

RAT ZA HRANU - SVET NA IVICI GLADI! Objavljeni satelitski snimci, Zapad upire prstom u Moskvu: PUTIN JE KRIVAC ZA BRUTALNU PLJAČKU! (VIDEO)

Foto: Tanjug/AP, Pixabay

Nakon što su Ujedinjene nacije upozorile na globalnu krizu nestašice hrane, Zapadni mediji objavili su snimke i fotografije ruskih brodova koji se pune ukrajinskim žitom u Sevastopolju, ruskoj luci na poluostrvu Krim.

U opsežnoj analizi posvećenoj "pljački ukrajinskog žita", kako Zapad karakteriše poteze Moskve, CNN navodi da je Rusija počela da koristi u vozove (umesto, kao do sada - kamione), kako bi ukrajinsko žito prevezlo do crnomorskih luka. 

Foto: www.profimedia.rs

 

To je potvrdio i Jehven Balicki, guverner Zaporoške oblasti odan ruskom predsedniku Vladimiru Putinu, koji se pohvalio prvim železničkim vagonima koji su otišli na Krim sa žitom. 

- Ponosan sam i srećan što mogu da vam kažem da su prvi železnički vagoni i 11 vagona otišli na Krim sa žitom iz melitopoljske žitarice - izjavio je Balicki i dodao da će hiljade vagona prevesti žito u budućnosti. 

Velika krađa - globalna kriza 

Ukrajina, četvrti najveći izvoznik u svetu, saopštila je da je 500.000 tona žitarica u vrednosti od 160 miliona funti ukradeno od početka rata 24. februara.

Potezi Kremlja, očekivano izazvali su bes na Zapadu, a najoštriji u osudi Moskve bili su SAD i Velika Britanija.

Foto: YouTube/Printscreen

Anotni Blinken

Ovim povodom oglasio se i američki šef diplomatije Entoni Blinken. 

- Rusija krade žito za sopstveni profit - rekao je on. 

U grupu zemalja koje su osule oštre optužbe po Rusiji, uključila se i Velika Britanija koja je osudila Rusiju jer smatra da se ponašaju kao gangsteri. 

Nije iznenađujuće

Na putovanju u glavni grad Islanda Rejkjavik ministar odbrane Velike Britanije Ben Volas izjavio je da Rusija vodi nelegalnu invaziju u Ukrajini poručivši da ga ne čudi što "Rusija krade žito."

Foto: Tanjug/AP, Twitter

 

- Krali su sve, od mašina za veš do nakita, do šminke do svega ostalog. Ako Rusija misli da će koristiti poziciju nelegalne invazije da ucenjuje Zapad sopstvenim žitom, treba ponovo da razmisli - rekao je Volas. 

Rusi sve poriču

Podsetimo, tema ukrajinskog žita bila je jedna o centralnih i na zajedničkoj konferenciji ministra spoljnih poslova Ruske Federacije Sergeja Lavrova sa turskim kolegom Mevlutom Čavušogluom.

Ukrajinski novinar, naime, upitao je Lavrova da je Rusija ukrala još nešto sem žita, što je dovelo do žustrog odgovora prekaljenog diplomate.

Foto: printscreen

 

Lavrov je kategorički negirao da postoji problem sa snabdevanjem.

- Žito se može slobodno transportovati. Rusija ne stvara nikakve prepreke - odgovorio je Lavrov novinaru. 

Optužuju Ukrajinu

Ruski šef diplomatije takođe je dodao da je na Ukrajini da reši problem nastavka izvoza žitarica tako što će izvršiti deminiranje luka.

- Svakodnevno kažemo da smo spremni da garantujemo bezbednost brodova koji plove iz ukrajinskih luka do Bosfora, spremni smo da to učinimo u saradnji sa našim turskim kolegama - rekao je on.

Lavrov je ponovio stav Moskve da je su za međunarodnu prehrambenu krizu krivac Zapad i brutalne sankcije uvedene Rusiji.

Foto: Tanjug/AP

 

- Glavni problem je što je Zelenski kategorički odbio da reši problem miniranih luka. Ako su sada promenili stav, onda nema nikakvih komplikacija na našoj strani, videćemo kako preliminarni dogovori o kojima smo razgovarali mogu da se sprovedu u delo - dodao je Lavrov. 

I portparol Kremlja Dmitrij Peskov odbacio je optužbe da je Rusija kriva za globalnu nestašicu hrane.

- Koliko znamo, žita je mnogo manje nego što kažu Ukrajinci - rekao je Peskov i dodao da ne treba preuveličavati značaj ovih rezervi žitarica sa stanovišta njihovog uticaja na međunarodna tržišta.

Putin garancija 

Da Moskva kategorički odbija stavove Zapadnih zemalja, nedavno je posvedočio i ruski predsednik Vladimir Putin ističući da će Ruska Federacija „garantovati“ miran prolaz brodovima koji napuštaju ukrajinske luke.

Foto: Tanjug/AP

 

- Već sam mnogo puta rekao svim našim kolegama: neka očiste mine i neka brodovi natovareni žitom napuste luke. Garantujemo njihov miran prolazak u međunarodne vode bez ikakvih problema - rekao je Putin.

"Prazne reči"

Sa druge strane, Ukrajina je odbacila „prazne reči“ ruskih zvaničnika i upozorila da bi ruska mornarica mogla da iskoristi planirane „koridore za žito“ za napad na njenu južnu obalu.

Ministarstvo spoljnih poslova Kijeva saopštilo je da je potrebna vojna oprema za zaštitu obale i misija mornarice za patroliranje izvoznih ruta.

Foto: Tanjug/AP

 

Sada je 20 miliona tona žita zarobljeno u Ukrajini, a predsednik Vladimir Zelenski je upozorio da će se ta brojka utrostručiti do kraja žetve.

- Zemlja može da izveze samo dva miliona tona mesečno drumskim, rečnim i železničkim saobraćajem - trećinu svoje uobičajene ponude - naveo je on.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
Endzo Kosta

09.06.2022 10:43

Ovo me podsjeca na palikuce vkastitih kuca koji od osiguranja traze nadoknadu i ono cega nije u izgorjelim kucama nikad bilo .