LJUBAV JAČA OD SMRTI! TELA SARAJEVSKIH ROMEA I JULIJE LEŽALA NA "NIČIJOJ ZEMLJI" SEDAM DANA: Priča Boška i njegove Admire, koja je ranjena dopuzala da ga zagrli

Autor:

Vesti

18.05.2024

21:06

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Na današnji dan pre 31 godine dvoje mladih je otišlo u smrt.

LJUBAV JAČA OD SMRTI! TELA SARAJEVSKIH ROMEA I JULIJE LEŽALA NA "NIČIJOJ ZEMLJI" SEDAM DANA: Priča Boška i njegove Admire, koja je ranjena dopuzala da ga zagrli

Foto: Wikimedia/Miłosz Pieńkowski

Na današnji dan pre 31 godine, na Vrbanja mostu u Sarajevu, dogodila se tragična smrt mladog para - Srbina Boška Brkića i muslimanke Admire Ismić. Njihova priča, često nazivana sarajevskom verzijom Romea i Julije, ostala je u sećanju kao simbol zajedništva i suživota u ratom razorenom Sarajevu.

Bezuslovna ljubav usred rata

Boško i Admira su se upoznali tokom sarajevske Olimpijade, a njihovo prijateljstvo brzo se razvilo u snažnu ljubav. Iako su granate zasule grad, njihova ljubav je opstala. Njihovi roditelji podržavali su njihovu vezu, a mladi par je sanjao zajedničku budućnost i život u slobodi, daleko od predrasuda i mržnje.


Tragičan kraj

Planirajući beg iz opkoljenog Sarajeva, Boško i Admira su krenuli ka slobodi 18. maja 1993. godine. Nažalost, njihov pokušaj je okončan na Vrbanja mostu, gde su postali žrtve snajperskog napada. Admira je, smrtno ranjena, dopuzala do Boška i zagrlila ga pre nego što je i sama preminula. Njihova tela su sedam dana ležala na "ničijoj zemlji", a potom su pokopani na groblju u Lukavici.


Sećanje na Boška i Admiru

Iako njihova ljubavna priča nema spomen-obeležje u Sarajevu, sećanje na njihovu tragičnu sudbinu i dalje živi. Nakon završetka rata, tela su preneta u Sarajevo i sahranjena jedno pored drugog na groblju Lav.

Do danas, njihove ubice nisu identifikovane, ostavljajući trag nepravde i tuge. Njihova priča predstavlja svedočanstvo o stradanju i ljubavi usred ratnih strahota, ostavljajući dubok i bolan trag u srcima mnogih.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (1)

Loading
Seljak

18.05.2024 21:55

Šta nisu. Kažu na forumima neki Nedžad Herenda. Ševe.