NOVA PRAVILA: Do porodične penzije bez rešenja o nasleđivanju, ne računa se više do dana smrti

Autor:

Vesti

18.05.2024

16:44

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Lica koja su snosila troškove sahrane umrlog mogu podneti zahtev za naknadu pogrebnih troškova.

NOVA PRAVILA: Do porodične penzije bez rešenja o nasleđivanju, ne računa se više do dana smrti

Foto: ST/Nemanja Pančić, Shutterstock

Od ove godine, Republički fond za penzijsko i invalidsko osiguranje (PIO) primenjuje nova pravila kada je reč o isplati poslednje penzije preminulom korisniku, kao i početku prava na porodičnu penziju. Ova promena znači da se iznos penzije koji pripada preminulom penzioneru ne računa više do dana smrti, već do kraja meseca u kome je smrt nastupila. 

Isplata neisplaćenih iznosa penzije i novčane naknade

Kako bi članovi porodice mogli da naslede neisplaćen iznos, potrebno je da od Fonda PIO zatraže izdavanje potvrde o pripadajućim, a neisplaćenim iznosima penzije i novčane naknade. Ova potvrda se koristi u ostavinskom postupku, kako bi se ovi iznosi pripisali imovini umrlog koja je predmet nasleđivanja, prenosi Blic.

Naknada pogrebnih troškova

Lica koja su snosila troškove sahrane umrlog mogu podneti zahtev za naknadu pogrebnih troškova, uz priloženi račun za pogrebne usluge i opremu na kome je navedeno ime i prezime osobe koja je snosila troškove, kao i podatak o bankovnom računu na koji treba isplatiti naknadu. Naknada pogrebnih troškova za ovu godinu iznosi 68.863 dinara, bez obzira na kategoriju penzionera kojoj je pripadao.

Pravo na porodičnu penziju

Kada je reč o novini oko prava na porodičnu penziju, od ove godine penzija umrlom se isplaćuje za ceo mesec u kom je preminuo, pa članovi porodice pravo na porodičnu penziju ostvaruju od prvog dana narednog meseca. Iz Fonda PIO napominju da pravo na porodičnu penziju nema veze sa nasleđivanjem i da za podnošenje zahteva nije potrebno rešenje o nasleđivanju.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading