Srbija prva u regionu i jedina evropska zemlja van EU koja je emitovala zelene obveznice!

Autor: Republika

Vesti

16.09.2021

23:38

Prva zelena evroobveznica u Srbiji emitovana je danas u iznosu od jedne milijarde evra sa rokom dospeća od sedam godina i kuponskom stopom od jedan odsto, najnižom do sada postignutom na međunarodnom tržištu.

printskrin

Srbija je jedna od retkih evropskih zemalja koja je izdala zelenu evroobveznicu

Istovremeno, sa emisijom zelene evroobveznice, emitovana je i petnaestogodišnja evroobveznica u iznosu od 750 miliona evra, sa godišnjom kuponskom stopom od 2,5 odsto, saopštilo je Ministarstvo finansija Srbije.


Time je danas napravljen još jedan presedan i emitovana je obveznica ročnosti petnaest godina, čime je Srbija uspela da obezbedi finansiranje na međunarodnom finansijskom tržištu na najduži rok do sada.

Ministar finansija Siniša Mali je istakao da je država posvećena povećanju ulaganja u ekologiju i zaštitu životne sredine, kao i obezbeđivanju najpovoljnijih sredstava za zelene projekte iz novih izvora finansiranja, kao što je tržište zelenih obveznica, navodi se u saopštenju.

- Republika Srbija je, hrabro izašla na međunarodno tržište kapitala i ponudila svoju zelenu obveznicu, u vrednosti od jedne milijarde evra, iako je tražnja bila mnogo veća. Zahvaljujući velikom interesovanju kamatna stopa na zelenoj obveznici je smanjena za čak 20 procenata u odnosu na početnu, što dokazuje opravdanost odluke o emisiji ovakve vrste obveznica - naveo je ministar Mali.

On je dodao da su to sredstva koja će biti iskorišćena za projekte iz tzv. zelene agende i da je ovo još jedan pokazatelj opredeljenosti i posvećenosti Srbije zelenim projektima i povećanju ulaganja u ekologiju.

Takođe, današnjom emisijom Republika Srbija se svrstala u red retkih evropskih zemalja koje su na međunarodnom finansijskom tržištu emitovale zelene evroobveznice, a koje su namenjene isključivo za finansiranje ekološki prihvatljivih projekata, navodi se u saopštenju.

- Sredstva od izdatih zelenih obveznica koristiće se i za finansiranje i refinansiranje troškova vezanih za izgradnju postrojenja za prečišćavanje vode za piće i postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda, za izgradnju metroa i moderne železnice, zaštitu od poplava, očuvanje biodiverziteta, kontrolu i prevenciju zagađenja, prikupljanje, preradu i reciklažu otpada, energtetsku efikasnost i obnovljive izvore energije - naveo je ministar Mali.

On je dodao da će ova sredstva biti strogo kontrolisana i da se ne mogu koristiti u druge namene, što jasno govori o našoj posvećenosti ekologiji.

 

Komentari (0)

Loading