OPREZ! Svi koji izdaju stan na dan moraju platiti porez u naredne dve nedelje!

Autor:

Vesti

30.04.2024

03:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Obaveza plaćanja poreza za izdavanje "stanova na dan" u naredne dve nedelje

OPREZ! Svi koji izdaju stan na dan moraju platiti porez u naredne dve nedelje!

Foto: shutterstock


Poreska uprava nedavno je saopštila da su doneta rešenja kojima se utvrđuje obaveza plaćanja poreza na prihod od pružanja ugostiteljskih usluga za fizička lica koja ostvaruju prihod od izdavanja "stanova na dan" u ovoj godini. Ova obaveza odnosi se na sve one koji izdaju svoje apartmane ili stanove na dnevnom nivou, a rešenja su predata pošti 19. aprila radi uručenja obveznicima. Važno je napomenuti da se ova rešenja smatraju dostavljenim po isteku roka od 15 dana od dana predaje pošti, saglasno Zakonu o poreskom postupku i poreskoj administraciji.

Porast cena i trend izdavanja stanova na dan

U poslednje vreme primećen je porast interesovanja za kupovinu stanova namenjenih izdavanju na dnevnom nivou. Ovo je dovelo do dodatnog rasta cena nekretnina, što ukazuje na to da je izdavanje stanova postalo atraktivna opcija za dodatni prihod. Takođe, izdavanje stana na dan može biti dobra prilika za zaradu i dopunu budžeta.

Stanovi kao apartmani za rad

Zanimljivo je da se, kako je stan na dan postao manje popularan usled pandemije i blokada, mnoge nekretnine danas iznajmljuju za potrebe rada, odnosno kao apartmani za rad. Ovaj trend ukazuje na prilagođavanje na novonastale okolnosti i promene u potražnji za privremenim smeštajem.

Pravila i obaveze za izdavanje stanova na dan

Poreska obaveza važi za sve one koji izdaju stanove na dan, te je bitno da vlasnici apartmana ili stanova na dan prijave svoj prihod od izdavanja i podnesu poresku prijavu. Takođe, neophodno je imati na umu da je porez obavezan za sve iznajmljivače, te je neophodno da se pridržavaju zakonskih propisa kako bi izbegli neželjene posledice.


Izdavanje stanova na dan, i pored promena u trendovima i potražnji, i dalje predstavlja značajan vid dodatnog prihoda. Međutim, neophodno je da vlasnici nekretnina budu upoznati sa svojim poreskim obavezama kako bi izbegli eventualne probleme sa poreskom upravom. U tom kontekstu, pridržavanje zakonskih propisa i blagovremeno izmirivanje poreskih obaveza je ključno za uspešno vođenje poslovanja iznajmljivanja stanova na dan.

BONUS VIDEO

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading