PETI DAN SUKOBA NA BLISKOM ISTOKU! Masovno bombardovanje pojasa Gaze, Izrael demantuje da je bilo kopnene invazije!

Autor: Republika

Svet

14.05.2021

06:44

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Izraelske odbrambene snage uz pomoć aviona, helikoptera i drugih letilica, kao i tenkova i raznih artiljerijskih baterija masovno bombarduju severni deo pojasa Gaze. Istovremeno, demantovana je vest da je počela i kopnena ofanziva izraelskih trupa.

RepublikaFoto: Tanjug/AP

Sukobi su ušli u peti dan, bez znakova da će popustiti, saopštila je izraelska vojska nakon ponoći, pošto su prethodno kopnene snage napale tu oblast koju drži pokret Hamas, javlja Rojters.

Usledilo je raketiranje iz Gaze ka Izraelu vrlo brzo.

Iako vojska nije davala više detalja, izraelski vojni izveštači koji dobijaju podatke od oružanih snaga, kažu da nije bilo kopnene invazije i da su trupe pucale iz artiljerijskih baterija sa izraelske strane granice.

Stanovnici severne Gaze, blizu granice sa Izraelom, kažu da nisu videli znakove izraleskih kopnenih trupa, ali kažu da se pucalo iz teškog naoružanja i da je bilo nekoliko desetina vazdušnih napada.

Premijer Izraela Benjamin Netanjahu je u četvrtak rekao da će akcija trajati još neko vreme, prema rečima zvaničnika te zemlje, sa Hamasom se mora suočiti snažno i zadati jak udarac pre nego što nastupi bilo kakav prekid vatre.

Očevici kažu da brojne porodice koje žive u oblasti Gaze napuštaju domove, a neki su potražili sklonište u školama koje su pod okriljem UN.

Nasilje se proširilo i na zajednice u kojima je pomešano jevrejsko i arapsko stanovništvo u Izraelu, što predstavlja novi front u dugogodišnjem konfliktu. Napadnute su sinagoge, a sukobi su se proširili na ulice nekih gradova, zbog čega je predsednik Izraela Ruben Rivlin upozori na mogućnost građanskog rata.

Najmanje 109 osoba je ubijeno u Gazi, uključujući i 29 dece, tokom prethodna četiri dana, saopštili su palestinski medicinski zvaničnici. Samo u četvrtak su stradala 52 Palestinca, što je najveći broj u jednom dana od ponedeljka. U Izraelu je ubijeno sedam ljudi - vojnik koji je patrolirao duž granice sa Gazom, pet izraelskih civila, medju kojima su i dva deteta, i indijski radnik, objavile su izraelske vlasti.

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija razmatraće pogoršanje nasilje izmedju Izraela i palestinskih militanata u nedelju.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading