Krvavi rat u Evropi počinje u Kataloniji!

Autor:

Svet

05.11.2017

21:53

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Krvavi građanski rat u Evropi je sada izvesniji nego ikad, a sve će početi haosom u Kataloniji, jezivo je upozorenje uglednog ruskog stručnjaka Petra Turčina.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Analitičar izneo četiri predviđanja za budućnost EU, a jedno od njih koje je i najopasnije trenutno podgreva španska vlada Marijana Rahoja

Taj analitičar je izneo četiri scenarija za Evropsku uniju do 2027, a onaj najgori je podstaknut upravo dešavanjima u Španiji i obračunom madridskih vlasti s katalonskim liderima sa Karlesom Pučdemonom na čelu, koji su se juče predali policiji.

- Postoji malo onih koji se sećaju tragedija iz Drugog svetskog rata. Španska vlada Marijana Rahoja, na primer, ne uviđa koliko je opasna represija koju sprovodi u Kataloniji. Moglo bi da dođe do krvavog građanskog rata. Nažalost, ništa ne sprečava konflikte, a mi smo izbegli velike ratove od 1945. zato što se ušlo u proces integracije. Kad to bude prestalo, razne odvratnosti mogu da postanu moguće - upozorio je Turčin, dodajući da se ipak nada da do toga neće doći.

RepublikaFoto: Tanjug/AP

Katalonski lider Karles Pučdemon i četvoro njegovih ministara predali su se policiji Belgije

Međutim, juče je nastavljen obračun sa separatistima neposlušne španske regije. Katalonski lider Karles Pučdemon i četvoro njegovih ministara predali su se policiji Belgije.

- Oni su smešteni u pritvor da bi počeo proces izručenja španskim vlastima - rekao je belgijski tužilac. Njihova sudbina, odnosno da li će ostati u zatvoru ili biti pušteni na uslovnu slobodu, trebalo bi da bude saopštena danas.

Da je Evropa ozbiljno uzdrmana i da joj preti raspad, navodi se i u internoj studiji nemačke vojske.

- Propadanje EU i zapadnog poretka je u narednih nekoliko decenija moguća opcija. Studija obrađuje šest mogućih scenarija, od kojih je najgori pod nazivom "EU u raspadu, a Nemačka u reaktivnom modu". Prema ovoj projekciji, međunarodni poredak se urušava nakon decenija nestabilnosti, vrednosni sistemi gube svoj uticaj, a globalizacija je zaustavljena. Proširenje EU je u velikoj meri napušteno. Prema drugom scenariju "Zapad protiv Istoka", neke istočne države EU zamrzavaju evropske integracije, dok se druge "priključuju istočnom bloku", a prema trećem "Multipolarna konkurencija", predviđa se uspon ekstremizma, dok se nekoliko partnera u EU približava političkom modelu Rusije - ističe se u dokumentu na 102 stranice "Strateška perspektiva 2040" ministarstva odbrane Nemačke.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading