Iran o mogućim sankcijama: Amerika je povlačenjem iz nuklearnog sporazuma izgubila pravo da postavlja zahteve

Autor: Tanjug, Republika

Svet

21.08.2020

11:06

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U pismu Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija, iranski ministar spoljnih poslova Mohamed Džavad Zarif naveo je da SAD nemaju pravo da zahtevaju ponovno uspostavljanje sankcija UN protiv Irana, uvedenih zbog nuklearnog programa te zemlje.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Mohamed Džavad Zarif

Povlačenjem iz nuklearnog sporazuma između Irana i šest velikih svetskih sila, SAD su 2018. godine izgubile pravo da postavljaju zahteve, tvrdi u pismu Zarif, dodajući da postupak Vašingtona predstavlja kršenje rezolucije UN prema kojoj zemlje potpisnice treba da izbegavaju bilo kakve poteze na štetu sporazuma, navodi AP.

Američki državni sekretar Majk Pompeo juče je zvanično obavestio UN da njegova zemlja zahteva ponovno uvođenje svih sankcija UN protiv Irana, tvrdeći da Vašington za tako nešto ima pravni osnov i pored povlačenja iz sporazuma, postignutog 2015. godine.

On je rekao da će sankcijama UN biti nastavljen embargo na isporuke oružja Iranu, koji ističe 18. oktobra, i zabranjeno testiranje balističkih projektila i rad na obogaćivanju nuklearnog materijala, čime se može doći do atomskog naoružanja, dok, sa druge strane, Teheran uporno tvrdi da ne poseduje vojni nuklearni program.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading