"Gugl" ima plan za istrebljenje komaraca: Američka kompanija kreće u obračun sa štetočinama

Autor:

Svet

16.06.2019

21:15

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Kalifornijski konglomerat "Alfabet", koji, između ostalog, poseduje čuvenu kompaniju "Gugl", osmislio je način na koji će zadati konačan smrtonosni udarac dosadnim komarcima i tako iskoreniti sve opasne bolesti koje prenose ti insekti.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Foto: Ilustracija

U gradu Fresno predstavljena je tehnika kontrole rađanja komaraca koja u budućnosti može da ima sjajan potencijal u smislu njihovog uništenja.

Naime, "Alfabetov" ogranak "Verily", koji se bavi razvojem tehnologija za poboljšanje zdravlja i prevenciju bolesti, predstavio je automatizovani program uzgajanja komaraca u posebnim hajteh okolnostima koji se nalazi na oko 200 kilometara od San Franciska. Na tom mestu laboratorijski je uzgojeno 80.000 muških komaraca koji su bili inficirani bakterijom Wolbachia.

Detalji razrade inovativne tehnologije još se čuvaju u tajnosti

O komarcima

 

- poznati su još od doba trijasa pre 400 miliona godina
- do sada je registrovano ukupno 3.549 vrsta komaraca
- prosečan komarac je težak oko 2,5 miligrama
- prosečna ženka komarca uzme oko 5-milioniti deo jednog litra krvi tokom hranjenja
- tamna odeća više privlači neke vrste komaraca
- u jednoj studiji prikazano je da pun mesec povećava aktivnost komaraca i do 500 odsto
- komarci uzrokuju više smrtnih slučajeva od bilo koje druge životinje na zemlji
- komarci preferiraju O krvnu grupu, ljude sa višom temperaturom tela, trudnice i ljude koji imaju smetnje u disanju

Kada se takvi komarci negde u divljini spoje sa ženkama svoje vrste, rezultat je njihovo potajno uništenje. Zapravo, potomci se nikada neće izleći iz takvog spoja jer muška vrsta zaražena Wolbachia bakterijom nije u stanju da oplodi ženke komaraca.

 

 

Detalje razrade te inovativne tehnologije "Verily" čuva u tajnosti. Međutim, ako uspe da kontroliše komarce na taj način, to bi značilo da ima unosnu ponudu za mnoge druge države koje muku muče sa bolestima koje prenose komarci.

Komarci izazivaju neke od najsmrtonosnijih bolesti u svetu, kao što su denga groznica ili groznica zapadnog Nila. Oboljenja nastala ujedom zaraženih komaraca ubija na desetine hiljada ljudi svake godine i inficira milione.

Pristup "Verily" oslanja se na veoma staru strategiju poznatu kao tehnika sterilisanja insekata.

Bil Gejts nudio milijardu dolara

Uništenjem komaraca bavili su se i neki drugi vlasnici velikih svetskih kompanija, pa je tako osnivač "Majkrosofta" Bil Gejts obećao više od milijardu dolara za tehnologije koje mogu pomoći uništenju malarije kao bolesti izazvane ujedom komarca. Jedna Gejtsova ideja uključivala je i kontroverzne napore da se insekti genetski modifikuju kako njihov ujed ne bi izazivao smrtonosne viruse.

Prenosioci opakih oboljenja

- Denga groznica (infekciju izaziva denga virus, a poznata je pod nazivom "groznica koja lomi kosti" jer izaziva snažne bolove u koštanom sistemu, dok su simptomi i groznica, glavobolja i osip poput malih boginja. Sezonski se pojavljuje u više od 100 država, a može da preraste u dva oblika opasna po život)

- Čikungunja (izaziva je istoimeni virus, koji nije smrtonosan, ali izaziva teške simptome poput groznice, osipa i tolikog bola u zglobovima da je pacijentima teško da stoje)

- Zika groznica (izaziva je zika virus i simptomi su slični denga groznici. Bolest se prenosi s majke na dete u materici i uzrokuje mikrocefaliju (prerano srastanje lobanje). Javila se u Africi i Aziji, ali je od januara 2016. registrovana u 20 regija širom američkog kontinenta)

- Groznica zapadnog Nila (prati je teška klinička slika sa znacima upale mozga i kičmene moždine, a na ljude i životinje virus prenose tigrasti ili domaći komarci koji se hrane krvlju zaraženih ptica i drugih obolelih životinja. Čovek je kod te groznice slučajni tzv. slepi domaćin jer se infekcija sa njega dalje ne prenosi. Smrtni ishod je veći kod starijih osoba, naročito kod onih iznad 75 godina života)
- Malarija (izaziva je sićušni parazit Plasmodium, koji čoveku prenosi jedna vrsta tropskog roda komaraca. U svetu se svake godine zarazi od 300-350 miliona ljudi, od čega 1,3 miliona umre)

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading