SPREMA SE ŽESTOKI OKRŠAJ SLOVENIJE I HRVATSKE!

Autor: Tanjug

Svet

27.12.2017

16:15

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Uprkos apelima Brisela da Slovenija i Hrvatske pitanje primene arbitražne odluke o granici reše dijalogom, dve strane čvrsto drže početne pozicije tako što se LJubljana sprema da 29. januara otpočne primenu te odluke, a zvanični Zagreb tvrdi da nema jednostranog sprovođenja bilo kakve presude, što bi moglo dovesti do incidenata.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Miro Cerar

Slovenački premijer Miro Cerar najavio je danas da će Ljubljana krajem sedmice, kada ističe rok za dogovor sa Zagrebom, započeti primenu arbiražne presude o granici u delu Piranskog zaliva, uprkos tome što Hrvatska tu odluku ne priznaje.

Cerar kaže da ne očekuje incidente, ako graničnu liniju koja je određena arbitražnom odlukom bude poštovala Hrvatska.

- Sprovođenje arbitražne presude je međunarodna obaveza Slovenije i Hrvatske, to nije nešto o čemu možemo odlučivati nego je moramo sprovesti - kazao je Cerar, peneli su slovenački mediji.

Kako se navodi, Cerar se prethodno o početku primene arbitražne odluke u Piranskom zalivu konsultovao sa predsednikom Borutom Pahorom, predsednikom parlamenta Milanom Brglezom i novim predsednikom državnog saveta Alojzom Kovšcom koji su, prema njegovim rečima, podržali aktivnosti vlade po tom pitanju.

Ne žele incidente

- Slovenija nije podsticala incidente niti će to činiti, a isto očekujemo i od Hrvatske. Bude li se poštovala granična linija, incidente ne treba ni očekivati - kazao je Cerar novinarima nakon sastanka.

Cerar je kazao da vojni objekt nekadašnje JNA na Svetoj Gori koji prema arbitražnoj presudi pripada Hrvatskoj i dalje ostaje u "slovenskom posedu", ali da bi njegova vlada bila spremna da taj objekat preda hrvatskim vlastima, uz uslov da se formira komisija za demarkaciju.

Slovenački premijer je rekao da je hrvatsku vladu obavestio da je Ljubljana spremna na sprovođenje arbitražne odluke i da su spremni svi potrebni akti kako bi taj postupak mogao da počne 29. decembra.

Slovenački mediji najavljuju da će zakoni potvrđeni u parlamentu o sprovođenju arbitražne odluke biti objavljeni u službenom listu 29. decembra, nakon čega će početi njihova primena u Piranskom zalivu, koji Slovenci nazivaju Savudrijske vali.

Plenković: Štitićemo ono što je hrvatsko

Hrvatski premijer Andrej Plenković izjavio je u subotu da će Zagreb u odnosima sa Slovenijom po pitanju graničnog spora "štititi ono što je hrvatsko".

Komentarišući nameru Slovenije da od 29. decembra sprovede arbitražnu odluku koju Hrvatska ne priznaje, kazao je da "nema jednostranog sprovođenja bilo kakve presude" te da je Slovencima rečeno kao i partnerima u međunarodnoj zajednici da je u "ovakvim situacijama najvažnije izbegavati jednostrane poteze koji mogu voditi do incidenata".

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading