DODIK ODGOVORIO PALMERU: Okanite se pretnji i zastrašivanja

Autor: Tanjug

Svet

22.02.2020

22:06

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik je izjavio da je stav zamenika pomoćnika državnog sekretara SAD za Evropu i Evroaziju Metjua Palmera "odraz kontinuiteta američke politike u BiH, koja pretnjama Srbima i otvorenom podrškom Bošnjacima, misli da može da reši problem u Bosni i Hercegovini".

RepublikaFoto: Tanjug/S. RADOVANOVIĆ
Milorad Dodik

Palmer je za Glas Amerike izjavio da se Dodik "i ranije ponašao na način koji je nedosledan i nespojiv sa Dejtonskim sporazumom, zbog čega je bio predmet američkih sankcija" i upozorio da "svako ko se pridruži antidejtonskim stavovima, rizikuje da se pokrene takav odgovor SAD". 

Dodik je za agenciju Srna, kako je danas objavljeno, kazao da je "od potpisivanja Dejtonskog sporazuma do danas kažnjeno, smenjeno, utamničeno i disciplinovano više stotina Srba i, kao što vidite, problem nije nestao", ali nisu nestali ni Srbi ni Republika Srpska, "kako su neki priželjkivali". 

- BiH je zarobljena od maksimalističkih i destruktivnih zahteva bošnjačkih političara koje nekritički podržavaju i međunarodni predstavnici - ocenio je Dodik.

Dodao je da su "službenici američke administracije 25 godina pretili Srbima i zastrašivali ih, bez obzira kojoj političkoj garnituri su pripadali", umesto da su "energiju i volju trošili na traženje rešenja za sve, a ne samo za Bošnjake".

RepublikaFoto: ST/D. KUJUNDŽIĆ
Metju Palmer

- Srbi u Republici Srpskoj su navikli na batine i njih to više ne boli, dobro bi bilo da to shvate svi i promene pristup problemu. Mi ne tražimo ništa što nam ne pripada po Dejtonskom sporazumu i ne želimo ništa što je na štetu drugih u BiH - istakao je Dodik. 

On je rekao da će RS nastaviti da se u miru, svim pravnim i političkim sredstvima, bori za svoja Ustavom zagarantovana prava, bez obzira šta o tome govore pojedini međunarodni zvaničnici. 

- Pozivamo ih još jednom da napuste slepu podršku bošnjačkim političkim ciljevima, da se okanu pretnji i zastrašivanja, da konačno zauzmu objektivan pristup i suoče se sa dubinom problema u BiH, kome su, svesno ili nesvjesno, i sami kumovali. I da ozbiljno shvate da mi odavde nećemo otići, niti ćemo kome dati svoj "grant" - kazao je Dodik.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading