SIPA uradila domaći: Bošnjak sa dosijeom pretio Dodiku sa svog telefona

Autor: blic.rs

Svet

01.12.2018

21:19

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Pripadnici Agencije za istrage i zaštitu BiH (SIPA) u ekspresnom roku identifikovali su osobu koja je na brutalan način pretila predsedavajućem Predsedništva BiH Miloradu Dodiku.

RepublikaFoto: Tanjug/D. GOLL
Milorad Dodik:  Jedina policija kojoj vjerujem jeste policija Republike Srpske

Kako "EuroBlic" saznaje inspektori SIPA su za jedan dan otkrili ko je osoba koja je u ponedeljak pred kraj radnog vremena pozvala kancelarije Srpskog člana predsedništva i uputila pretnje.

Utvrđeno je da je poziv stigao sa broja iz Nemačke, ali osoba koja se u kabinetu javila na telefon nije uspela da upiše celi broj sa kojeg je stigao poziv.

- Naše bezbednosne agencije, prvenstveno SIPA, imaju veoma dobru saradnju sa bezbednosnim agencijama iz Nemačke, koje su odmah obavestili o ovom događaju. Zahvaljujući ovoj međunarodnoj saradnji osumnjičeni muškarac je identifikovan u rekordnom roku, mislim da nije prošao ni celi dan od pretnji – pojasnio je sagovornik "EuroBlica".

Foto: ST/N. MANDIĆ

On ističe da je reč o muškarcu koji je državljanin BiH, ali koji se već duže vremena nalazi u Nemačkoj. Ono što je iznenadilo inspektore jeste da je ova osoba poziv uputila sa svog privatnog broja.

- Nakon što je on identifikovan inspektori SIPA su odmah krenuli u provere kako bi se utvrdilo o kome se radi. Utvrđeno je da je to osoba koja ima policijski dosije i poznata je po krivičnim delima. Uglavnom je reč o sitnijim krivičnim delima – ističe izvor iz bezbednosnih agencija.

Takođe, ono što je utvrđeno da prema saznanjima inspektora i po dosadašnjim informacijama ovaj muškarac nije se ranije dovodio u vezu sa terorizmom, a nije bio ni pripadnik vehabijskih ili selafijskih zajednica.

Sagovornik ističe da ova osoba nije u BiH i da se sada pokreću druge zakonske aktivnosti kako bi on bio uhapšen, a o svim aktivnostima obavešteno je i Tužilaštvo BiH

- Sad bezbednosne agencije moraju da rade na tome kako bi se ova osoba što pre izvela pred pravosudne organe u BiH. Za sada postoje dve opcije kako da se to izvede. Prema jednoj verziji u što kraćem roku biće raspisane poternice za ovim muškarcem i čim se pojavi na nekoj od granica BiH biće mu stavljene lisice na ruke – ističe pomenuti sagovornik.

Kao druga opcija navodi se mogućnost da pored poternice, bude zatražena nova međunarodna pomoć. Odnosno, da se ova osoba uhapsi u mestu gde živi u inostranstvu, a da se zatim pokrene postupak njegovog izručenja u BiH.

RepublikaFoto: Tanjug/D. GOLL

Podsetimo, pretnje Dodiku upućene su zbog postavljanja zastave Republike Srpske u zgradi Predsedništva BiH. U Dodikovom kabinetu su rekli da se javila stručna saradnica, a da je muškarac tada počeo da vređa Dodika i njegove saradnike, govoreći da će ih sve zapaliti.

- Upućene su takve psovke i bljuvotine da je to neprimerno za normalnu komunikaciju – rečeno je u kabinetu

Izvor iz vrha bezbednosnih agencija ispričao je kako je tekla istraga u ovom slučaju, za koji su mnogi mislili da neće biti rasvetljen.

- Nakon što je u utorak prijavljeno SIPA da je nepoznata osoba, pozvala Dodikov kabinet i uputila pretnje, odmah je pokrenuta istraga. Formiran je tim i odmah upućen na lice mesta kako bi utvrdilo šta se desilo – pojasnio je izvor blizak istrazi.

U Kabinetu su uzete izjave od osobe koja se javila na telefon, kao i ostalih koji su čuli razgovor.

Foto: Tanjug/D. GOLL

“Neću biti pokretna meta”

Predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da se varaju svi oni koji misle da je naivan i da ne shvata šta se sve radi na početku njegovog mandata i poručio da ga nikakve odluke, niti pretnje ne mogu pokolebati da nastavi da štiti interese Republike Srpske i srpskog naroda.

– Ne želim nikome da budem pokretna meta. Jedina policija kojoj vjerujem jeste policija Republike Srpske i samo oni mogu da brinu o mojoj bezbednosti tamo gde se ja nalazim – istakao je Dodik.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading