Održan Olimpijski dan - Maljković: Za lepšu budućnost

Autor: Tanjug

Sport

02.06.2018

14:44

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Rođendan Međunarodnog olimpijskog komiteta obeležen je u Srbiji, 24. put po redu, tradicionalnim trkama za decu, trci zadovoljstva na 3.000 metara, porodičnoj trci, trci osobama sa invaliditetom i štafetno-sponzorskoj trci u Hajd parku.

RepublikaFoto: oks.org.rs
Olimpijski dan u Beogradu

Promoterka ovogodišnje manifestacije, kajakašica Milica Starović, prenela je poruku predsednika MOK-a Tomasa Baha koji je poručio da je u sportu najvažnija radost.

- Sport je univerzalan i zato je Olimpijski dan takode važan, da zapamtimo da u sportu treba da uživamo svuda i sa svima, devojčice i dečaci, muškarci i žene, mladi i stari, bez obzira na lične sposobnosti. Sport je oduvek spajao ljude. Zato vas ohrabrujem da se svako od vas ukljuci u sport i širi radost baveći se sportom - izjavio je Bah.

Kajakaš Marko Tomićević preneo je reči prvog čoveka Olimpijskog komiteta Srbije Božidara Maljkovića da olimpijski pokret okuplja milione ljudi širom sveta.

- Učimo da je u životu najvažnije uvek davati svoj maksimum u svemu što radimo i da težimo da naš svet kroz sport pravimo boljim mestom za sve nas. Olimpijski dan je vreme za druženje, za učenje, za bavljenje sportom, za provodenje vremena u prirodi, širenje olimpijskog duha i promociju olimpijskih vrednosti. Bavljenje sportom u prirodi je najlepše i zato je važno da uvek imamo svest koliko je bitno da cuvamo životnu sredinu, jer tako cuvamo našu planetu i ostavljamo je i generacijama koje dolaze posle nas - poručio je Maljković.



Maljković je istakao važnost porodica i da je ona stub odrastanja, vasplitanja, društva i cele zemlje.

- Iz tog razloga posebno nam je drago što danas ovde najveći broj učesnika čine najmlađi. Ako najmladima usadimo pravi sistem vrednosti i naučimo ih koliko je važno baviti se sportom, i njihova i naša budućnost će biti lepša i zdravija.

Predsednik Skupštine grada Nikola Nikodijević istakao je da je Olimpijski dan sjajna manifestacija koja se bavi promocijom sporta, i da Grad Beograd daje podršku Olimpijskom komitetu Srbije u svim aktivnostima.

- Grad Beograd je opredeljen da promoviše sport, posebno onaj amaterski i školski koji je dostupan svima. U tom cilju je gradska vlast u proteklom mandatu najviše sredstava opredelila upravo u promociju školskog sporta. Rezultati su da sada 30 odsto više dece učestuje u školskim takmičenjima nego ranijih godina - ukazao je Nikodijević.

Grad Beograd će i dalje nastaviti da podržava ovakve i slične manifestacije, kako sport ne bi bio privilegija samo bogatih, već dostupan svoj deci na teritoriji prestonice, rekao je Nikodijević za Beoinfo.
On je podsetio da se redovno izdvajaju sredstva za sportske aktivnosti školaraca tokom zimskog i letnjeg raspusta.

- Ove godine smo za te aktivnosti, od 18. juna do 31. avgusta, odvojili blizu 25 miliona dinara, a deca će u svim beogradskim opštinama imati mogućnost da pohađaju besplatne škole plivanja, rukometa, fudbala, košarke, odbojke i stonog tenisa - naveo je on.

On je dodao da roditelji besplatne vaučere za svoju decu mogu preuzeti u Gradskom sekretarijatu za sport i omladinu, dok građani Mladenovca, Lazarevca, Obrenovca i Surčina isto mogu učiniti u svojim opštinama.

Brojne nagrade i poklone dobili su učesnici Olimpijskog dana, a kao i svake godine, svim učesnicima trka dodelje su diplome MOK-a i majice sa natpisom "Olympic Day".

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading