PAKLENA ZAMKA ZA IZRAEL - PUTIN IRANU DAO PVO SISTEME S-400: Savez dve vojničke sile izazvao paniku na Zapadu

Autor:

Svet

18.04.2024

20:45

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Kremlj je Teheranu predao i moderne lovce su-35, a razvijena je i zajednička proizvodnja dronova

PAKLENA ZAMKA ZA IZRAEL - PUTIN IRANU DAO PVO SISTEME S-400: Savez dve vojničke sile izazvao paniku na Zapadu

Foto: Profimedia, Tanjug/Gavriil Grigorov, Tanjug/Maya Alleruzzo, ajatolah zvanični sajt

Vladimir Putin dao je Iranu opasno oružje za sukob s Izraelom, a, ako zatreba, i s Amerikom. Reč je, pre svega, o avionima su-35 i sistemima PVO s-400, piše Vašington post, koji se poziva na obaveštajne izvore.

Tajna je koliko je ovog naoružanja isporučeno i raspoređeno, ali ruska tehnologija pretvorila je Iran u mnogo strašnijeg protivnika nego što je on to pokazao raketnim udarom na Izrael pre nekoliko dana, što je i bio cilj vrhovnog verskog vođe ajatolaha Ali Hamneija.

TAJNE BAZE U PLANINAMA

Saradnja je počela kad je Iran dao Rusiji licencu za dronove šahid za rat u Ukrajini. Kremlj je uzvratio predajom najnaprednijih tehnologija da bi Iran mogao da se brani od zajedničkog neprijatelja, odnosno SAD. Tako se desilo da Teheran raspolaže i hipersoničnim raketama, koje Amerika još nije uspela da razvije.

Obaveštajni zvaničnici govore o tajnim sporazumima, na osnovu kojih su Iranu isporučeni lovci su-35, što je dovelo do dramatične modernizacije vazduhoplovnih snaga. Takođe, Moskva se obavezala da će pružiti tehničku pomoć u vezi s iranskim špijunskim satelitima i kosmičkim raketama.

Osim toga, Teheran je 2007. sklopio ugovor o kupovini ruskog PVO sistema S-300. Moskva je tada odložila isporuku zbog protesta SAD, ali se sve promenilo od 2014, kad je zapad počeo da uvodi sankcije Rusiji. Tako je 2019. iranski S-300 postao operativan, a Teheran je odmah zatražio i S-400, za koji postoje obaveštajne informacije da je isporučen. Neke varijante S-400 opremljene su radarima koji mogu da uoče i nevidljive avione. To se pokazalo kad je Moskva rasporedila S-400 da zaštiti svoje vojne baze u Siriji, pa se pokazalo da ovi sistemi predstavljaju smrtonosnu pretnju za američke i izraelske avione.

- Sistemi S-400 verovatno su namenjeni da zaštite iranske podzemne baze u planinama. Ovo je važno jer je Teheran sve bliži stvaranju nuklearne bombe - kaže Kan Kasapoglu iz američkog instituta "Hadson".

ZAJEDNIČKA PROIZVODNJA

Rusija je u Iranu prošle godine kupila za dve milijarde evra odbrambene sisteme protiv dronova i taktičke rakete, za koje se očekuje da uskoro udare po Ukrajini. U međuvremenu je krenula zajednička proizvodnja dronova. Dejvid Olbrajt, stručnjak za iransko oružje, kaže da procureli dokumenti dokazuju da su ruski inženjeri poboljšali dronove. Prema njegovim rečima, ne samo S-400 nego i razmena tehnoloških znanja ojačava Iran i izaziva uzbunu na zapadu.

- Najgore je što nećemo uočiti ništa sve dok ne grunu - kaže Olbrajt.

TEHERAN NA KORAK OD ATOMSKE BOMBE

Agencija za atomsku energiju UN upozorila je da je Iran blizu da proizvede dovoljnu količinu obogaćenog uranijuma za proizvodnju nuklearnog oružja. Takođe, da od napada Hamasa na Izrael 7. novemba ova agencija nema pristup iranskim postrojenjima, pa ne zna šta se tamo dešava.

Na ovo je upozorila i poslanica Rut Dič tokom debate u gornjem domu britanskog parlamenta.

- Iran svakog dana može da napravi nuklearno oružje i dovoljno je lud da ga upotrebi - rekla je Rut Dič i pozvala na dodatne sankcije Teheranu, a bivši ministar Lord Forsajt dodao je da više niko u Izraelu ne može mirno da spava.

Foto: printscreen/Google Maps

Sumnja se na diverzante

Diverzija u najvećoj britanskoj fabrici granata

U Velsu se dogodila eksplozija u velikoj fabrici namenske kompanije "BAE sistems". Povređenih nije bilo, ali je pokrenuta istraga o uzroku eksplozije jer se sumnja i na diverziju.

Ova fabrika je specijalizovana za proizvodnju pešadijske municije, kao i minobacačkih, tenkovskih i artiljerijskih projektila kalibra 155 mm, koje Velika Britanija isporučuje Ukrajini.

U poslednje vreme fabrika je jedan od glavnih snabdevača britanske vojske, a ministarstvo odbrane dodelilo joj je 280 miliona funti za proširenje kapaciteta za proizvodnju granata 155 milimetara.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading