OVO SU SVE KLJUČNE TAČKE SUKOBA IZRAELA I IRANA: Od revolucije 1979. do pretnje nuklearnim naoružanjem

Autor:

Svet

13.04.2024

23:43

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Iran, Izrael i Bliski istok

OVO SU SVE KLJUČNE TAČKE SUKOBA IZRAELA I IRANA: Od revolucije 1979. do pretnje nuklearnim naoružanjem

Foto: Credit: Narciso Contreras / AFP / Profimedia, shutterstock, youtube.com/printscreen/Телеканал Звезда



Sukob između Irana i Izraela već godinama oblikuje dešavanja na Bliskom istoku. Iako se Iran često angažovao putem posrednika, nedavne borbe između Izraela i palestinske grupe Hamas su podstakle Iran da pretnje pretvori u konkretne akcije, napadajući Izrael bespilotnim letelicama. Ovaj sukob je samo jedan u nizu u dugogodišnjem tajnom ratu između Irana i Izraela.

Hezbolah kao iranski saveznik

Libanski muslimani, koji pripadaju šiitskom ogranku islama, formirali su miliciju Hezbolah kao odgovor na izraelsku invaziju na jug Libana 1982. godine. Hezbolah je postao ključni saveznik Irana na Bliskom istoku, a sukobi između Izraela i Hezbolaha su česti, uključujući i rat 2006. godine.

Iransko vojno prisustvo u Siriji

Tokom građanskog rata u Siriji, Iran je uspostavio vojno prisustvo u zemlji kako bi podržao svog saveznika, predsednika Bašara al-Asada, i olakšao transfer oružja Hezbolahu kroz Irak i Siriju. Izrael je izveo stotine napada unutar Sirije kako bi zaustavio dotok oružja i suprotstavio se iranskom prisustvu na svojoj severnoj granici.

Napadi na komercijalne brodove

Napadi na komercijalne brodove, koji su počeli 2019. godine, predstavljaju još jedan vid sukoba između Irana i Izraela. Iako nijedna od zemalja nije direktno preuzela odgovornost za ove napade, smatra se da su oba uključena.

Nuklearni sukob

Izrael se sumnjiči za atentate na iranske nuklearne naučnike i napade na nuklearna postrojenja u Iranu, dok Iran optužuje Izrael za eksplozije u svojim nuklearnim postrojenjima. Ovo je samo jedan od mnogih vidova sukoba između dve zemlje.

Sajber napadi i odmazda

Osim fizičkih napada, sukob između Irana i Izraela se odvija i na polju sajber bezbednosti. Iranski general je optužio Izrael za sajber napade koji su paralisali benzinske pumpe širom Irana, dok Iran izvodi slične akcije kao odmazdu za napade koje pripisuje Izraelu.

Sukob između Irana i Izraela oblikovao je političku i vojnu situaciju na Bliskom istoku. Njihovi brojni sukobi, kako direktni tako i indirektni, predstavljaju stalnu pretnju stabilnosti regiona.

(Blic)

BONUS VIDEO

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading