NAPAD IRANA NA IZRAEL: Američke snage presrele dronove, ispaljeno 350 raketa

Autor:

Svet

15.04.2024

07:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Nakon napada, sirene su se oglašavale širom Izraela, dok su SAD i Velika Britanija direktno uključene u odbranu Izraela.

NAPAD IRANA NA IZRAEL: Američke snage presrele dronove, ispaljeno 350 raketa

Foto: pixabay.com, youtube/printscreen/Sandboxx

Pre dve noći, Iran je izveo napad na Izrael lansirajući više od 300 projektila i dronova, kao odmazdu za smrtonosni napad na njegov konzulat u Damasku, glavnom gradu Sirije. Ovo je prvi direktan udar Irana na Izrael, iako su ove dve zemlje već godinama u sukobu.

Neprijateljstvo između Irana i Izraela

Neprijateljstvo između Irana i Izraela traje od Islamske revolucije 1979. godine, kada su novi lideri Irana zauzeli snažan antiizraelski stav. Iran ne priznaje Izraelu pravo na postojanje, dok Izrael vidi Iran kao pretnju zbog njegovog potencijala da proizvede nuklearno oružje. Osim toga, Iran podržava organizacije poput Hamasa i Hezbolaha, što dodatno pogoršava odnose između ove dve zemlje.

Reakcija međunarodne zajednice

Nakon napada, sirene su se oglašavale širom Izraela, dok su SAD i Velika Britanija direktno uključene u odbranu Izraela. Takođe, zemlje u regionu su zatvorile svoje vazdušne prostore, a lideri G7 su jednoglasno osudili napad Irana na Izrael. Jordan je čak proglasio vanredno stanje zbog ovog napada.

Izraelski ratni kabinet je održao sastanak, ali nije doneo odluku o odgovoru na napad Irana. Situacija ostaje napeta dok svet pažljivo prati razvoj događaja u ovom sukobu.

NAJNOVIJE

06.29 Erdan: Iran prekršio Povelju UN i međunarodno pravo, uvesti mu dodatne sankcije

Iran je napadom na Izrael prekršio Povelju UN i međunarodno pravo, izjavio je izraelski ambasador pri Ujedinjenim nacijama Gilan Erdan na hitnoj sednici Saveta bezbednosti UN povodom napada Irana na Izrael i pozvao Savet bezbednosti da uvede dodatne sankcije Teheranu.

"Savet bezbednosti mora da preduzme akciju i osudi Iran zbog njegovog terora", rekao je Erdan i pozvao zemlje da "uvedu sve moguće sankcije Iranu pre nego što bude prekasno", prenosi Glas Amerike.

On je na sednici Saveta bezbednosti UN naglasio da je Iran izvršio napad na Izrael sa 170 dronova, 120 balističkih i 30 krstarećih reketa, koje nose 60 tona eksplozivnog materijala.

Erdan je naveo da je napad izvršen iz Irana, Libana, Jemena, Sirije i Iraka.

"Iran i njegova ambicija za dominacijom moraju biti zaustavljeni. Rat može eskalirati u svetski", upozorio je Erdan.

Sednica Saveta bezbednosti UN održana je na zahtev Izraela, nakon što je u noći između subote i nedelje Iran lansirao više stotina dronova i projektila ka Izraelu u znak odmazde zbog izraelskog napada na diplomatsku misiju Irana u Damasku.

06.00 Indija pozvala Iran da oslobodi 17 članova posade Indija je pozvala Iran da oslobodi 17 indijskih članova posade na brodu koji je Iran zaplijenio u subotu.

Indijski ministar spoljnih poslova Subrahmanyam Jaishankar rekao je da je razgovarao sa svojim iranskim kolegom, ministrom vanjskih poslova Hosseinom Amir Abdollahianom, i "istaknuo oslobađanje 17 indijskih članova posade broda MSC Aries".

Prema philippinskom Ministarstvu za migracijske radnike, na brodu se nalazilo i četiri filipinska mornara.

Ministarstvo je izjavilo da radi s vladom, vlasnikom broda i operatorom kako bi oslobodilo zarobljene pomorce.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading