NEOBIČNA ODLUKA: Ova država upravo je dozvolio promenu naziva pola u ličnim dokumentima bez operacije pola

Autor:

Svet

03.04.2024

13:51

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ta odluka je u skladu sa presudom Apelacionog suda

NEOBIČNA ODLUKA: Ova država upravo je dozvolio promenu naziva pola u ličnim dokumentima bez operacije pola

Foto: Izvor: Unsplash/ Akram Huseyn

Hongkong će dozvoliti da transrodne osobe, koje nisu izvršile operaciju promene pola, promene naziv pola u svojim ličnim kartama, ali da moraju da ispune revidirane kriterijume i zahteve, saopštila je danas gradska vlada.

Ta odluka je u skladu sa presudom Apelacionog suda u Hongkongu koji je prošlog februara presudio da nije nužno da LGBTQ osobe izvrše operaciju promene pola da bi bio promenjen naziv pola u njihovim ličnim kartama, preneo je Rojters.

Henri Ce i još jedna LGBTQ osoba podnele su tužbu sudu navodeći da je zahtev za promenu pola kršio prava transrodnih osoba, a Ce je pre dve sedmice podneo tužbu sudu zbog kašnjenja da mu se dozvoli da promeni naziv pola u svojoj ličnoj karti.

Pozivajući se na presudu iz februara 2023. godine, vlada je navela da osobe koje nisu izvršile operaciju promene pola, moraju da ispune "revidirane kriterijume i zahteve", pre nego što podnesu zahtev za promenu naziva pola upisanog u ličnoj karti.

Revidirani zahtevi uključuju uklanjanje dojki za transrodne muškarce i uklanjanje penisa i testisa za transrodne žene.

Vlada je istakla da transrodne osobe takođe moraju da budu podvrgnute kontinuiranom hormonskom tretmanu najmanje dve godine pre nego što se promeni naziv pola u njihovoj ličnoj karti.

Pojedini aktivisti kažu da su ti zahtevi previše ekstremni i da krše prava transrodnih osoba.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading