SAD OSTALE UZDRŽANE: Usvojena rezolucija Saveta bezbednosti UN o prekidu vatre između Izraela i Hamasa (VIDEO)

Autor:

Svet

25.03.2024

16:22

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

SAD su dosad uložile veto tri puta na nacrt rezolucije, a Rusija i Kina su dva puta blokirale američki predlog.

SAD OSTALE UZDRŽANE: Usvojena rezolucija Saveta bezbednosti UN o prekidu vatre između Izraela i Hamasa (VIDEO)

Foto: Tanjug/AP

Savet bezbednosti UN usvojio je danas rezoluciju kojom se traži hitan prekid vatre između Izraela i Hamasa i hitno i bezuslovno oslobađanje svih talaca, pošto su se Sjedinjene Države uzdržale od glasanja.

Svih ostalih 14 članica Saveta bezbednosti glasale su za rezoluciju, prenosi Rojters.

Tekst rezolucije predložilo je 10 nestalnih članica.

U prethodnim pokušajima, stalne članice su ulagale veto, čime su onemogućavale usvajanje prethodnih rezolucija o primirju u Gazi.

SAD su dosad uložile veto tri puta na nacrt rezolucije, a Rusija i Kina su dva puta blokirale američki predlog.

Međutim, zbog sve većeg pritiska, SAD su danas odlučile da se uzdrže od glasanja i tako omoguće Savetu bezbednosti da zatraži hitan prekid vatre tokom meseca Ramazana koji traje još dve nedelje.

U rezoluciji se naglašava i hitna potreba da se poveća priliv humanitarne pomoći i intenzivira zaštita civila u čitavom Pojasu Gaze.

Podsetimo, pre dva dana Kongres SAD odobrio je predlog zakona o finansiranju od 1,2 milijarde dolara kojim bi se zabranilo finansiranje Agencije Ujedinjenih nacija za pomoć i rad palestinskim izbeglicama (UNRWA) usred humanitarne katastrofe u Gazi.

Predloženi zakon sada ide Senatu, koji ga mora usvojiti do petka u ponoć, kada bi nekoliko vladinih agencija već moglo ostati bez novca.

 

Predsednik SAD, Džo Bajden, obećao je da će odmah potpisati nacrt zakona, ako gornji dom Kongresa pod kontrolom demokrata usvoji zakon kako se očekivalo.

Ova mera naišla je na protivljenje desetina krajnje desnih republikanaca, koji su tvrdili da ne ograničava dovoljno vladinu potrošnju.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading