HUTI DOBILI DVA NAJMOĆNIJA SAVEZNIKA: Kini i Rusiji od sada je SVE dozvoljeno

Autor:

Svet

21.03.2024

14:22

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Hutima se otvaraju neka vrata za koje su mislili da će uvek biti zatvorena za njih

HUTI DOBILI DVA NAJMOĆNIJA SAVEZNIKA: Kini i Rusiji od sada je SVE dozvoljeno

Foto: Tanjug/AP

Jemenska pobunjenička grupa Huti saopštila je danas Kini i Rusiji da njihovi brodovi mogu da plove kroz Crveno more i Adenski zaliv i da neće biti napadnuti, objavio je Blumberg pozivajući se na nekoliko izvora koji imaju saznanja o tome.

Kina i Rusija postigle su dogovor nakon razgovora njihovih diplomata u Omanu sa Mohamedom Abdelom Salamom, jednim od vodećih političkih ličnosti Huta, izjavili su izvori koji su tražili da ne budu imenovani.

U zamenu za nenapadanje brodova, dve zemlje bi mogle da pruže političku podršku Hutima u telima kao što je Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija, navode izvori.

Za sada je nejasno kako bi se ta podrška manifestovala, ali bi mogla uključivati blokiranje donošenja rezolucija protiv te grupe.

Američka vojska i koalicione snage uništile su u Crvenom moru bespilotnu letelicu i bespilotno plovilo jemenskih Huta, saopštila je Centralna komanda SAD (CENTCOM).

Američka komanda je navela da je napad izvršen u sredu, prenosi Rojters.

"Nije bilo informacija o povređenima ili šteti na američkim ili koalicionim brodovima", dodaje se u saopštenju američke vojske.

Huti su ranije saopštili da napade na brodove u Crvenom moru izvode u znak podrške palestinskoj militantnoj grupi Hamas u ratu protiv Izraela, a kao odgovor na te napade, Sjedinjene Države i Britanija, koje predvode koaliciju više zemalja, u januaru su počele udare na ciljeve Huta u Jemenu.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading