OŠTEĆENI PODVODNI KABLOVI U CRVENOM MORU, PROVAJDERI U VELIKOM PROBLEMU: Procenjuje se da su telekomunikacije u prekidu između Azije, Evrope i Bliskog istoka!

Autor:

Svet

05.03.2024

21:28

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Oštećenje podmorskih kablova u Crvenom moru prouzrokovalo je značajne poteškoće u funkcionisanju telekomunikacionih mreža, primoravajući mnoge pružaoce usluga da preusmere čak četvrtinu saobraćaja. Incident je postao ozbiljan izazov za region, dovodeći do poremećaja u povezanosti i komunikaciji.

OŠTEĆENI PODVODNI KABLOVI U CRVENOM MORU, PROVAJDERI U VELIKOM PROBLEMU: Procenjuje se da su telekomunikacije u prekidu između Azije, Evrope i Bliskog istoka!

Foto: Tanjug/AP

- Кablovi koji su vlasništvo četiri glavne telekomunikacione mreže su presečeni što je izazvalo "značajne poremećaje" u komunikacionim mrežama na Bliskom istoku - navodi telekomunikaciona kompanija iz Hong Кonga HGC Global Communications.

HGC procenjuje da je pogođeno 25 odsto saobraćaja između Azije i Evrope, ali i Bliskog istoka. Кompanija je saopštila da preusmerava saobraćaj kako bi minimizirala smetnje za klijente i takođe proširila pomoć pogođenim preduzećima.

Lider jemenskih pobunjenika negirao optužbe

HGC nije saopštio kako su kablovi oštećeni niti ko je odgovoran.

Južnoafrička kompanija Seacom, koja je vlasnik jednog od pogođenih kablovskih sistema, rekla je za CNN da popravke neće početi još najmanje mesec dana i to delom zbog dužine vremena koje je potrebno da se obezbede dozvole za rad u toj oblasti.

Republika

Foto: Prinstcreen

 

Podvodni kablovi su nevidljiva sila koja pokreće internet, a mnoge su poslednjih godina finansirali internet giganti kao što su Gugl, Majkrosoft, Amazon, Meta... Oštećenje ovih podmorskih mreža može prouzrokovati rasprostranjene prekide interneta kao što se dogodilo nakon zemljotresa na Tajvanu 2006. godine.

Uništavanje kablova u Crvenom moru dolazi nedeljama nakon što je zvanična jemenska vlada upozorila na mogućnost da će Huti pobunjenici gađati kablove. 

Militanti koje podržava Iran, podsetimo, već su poremetili globalne lance snabdevanja napadom na komercijalna plovila na ključnom plovnom putu.

Prošlonedeljni izveštaji izraelske novinske kuće Globes sugerišu da su Huti stajali iza oštećenja kablova.

Lider jemenskih pobunjenika Abdel Malek al Huti negirao je optužbe.

- Nemamo nameru da ciljamo morske kablove koji pružaju internet zemljama u regionu - rekao je Al Huti dok je zvanična novinska agencija pobunjenika okrivila britanske i američke vojne jedinice koje deluju u toj oblasti za štetu.

Šef kompanije Seacom za digitalnu tehnologiju Preneš Padajači rekao je da bi dobijanje dozvola od jemenskih pomorskih vlasti za popravku kablova moglo da potraje i do osam nedelja.

- Saobraćaj klijenata će se i dalje preusmeravati dok ne budemo u mogućnosti da popravimo oštećeni kabl - dodao je Padajači.

Među ostalim pogođenim mrežama je Azija-Afrika-Evropa 1 - moćni kablovski sistem od 25.000 kilometara koji povezuje jugoistočnu Aziju sa Evropom preko Egipta. Oštećena je mreža EIG koja povezuje Evropu sa Bliskim istokom i Indijom.

Većina velikih telekomunikacionih kompanija oslanja se na više podmorskih kablovskih sistema omogućavajući im da preusmere saobraćaj u slučaju nestanka kako bi se obezbedila neprekidna usluga, piše Si-En-En (CNN).

Izvor (Kurir)

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading