NAJVEĆI ERDOGANOV RIVAL POKUŠAVA DIREKTAN NAPAD! Danas Turska izlazi na lokalne izbore!

Autor:

Svet

31.03.2024

10:39

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Na današnjim lokalnim izborima biraju se gradonačelnici, načelnici okruga i drugi lokalni zvaničnici koji će obavljati svoje funkcije u narednih pet godina.

NAJVEĆI ERDOGANOV RIVAL POKUŠAVA DIREKTAN NAPAD! Danas Turska izlazi na lokalne izbore!

Foto: AP Photo/Francisco Seco

Danas je u Turskoj održan veliki lokalni izborni proces u kojem je učestvovalo više od 61 milion birača. Glasanje se odvijalo na preko 200.000 biračkih mesta širom zemlje, a na izborima je učestvovalo čak 34 političke stranke.

Borba za gradonačelnike i načelnike okruga

Na današnjim lokalnim izborima biraju se gradonačelnici, načelnici okruga i drugi lokalni zvaničnici koji će obavljati svoje funkcije u narednih pet godina. Ovi izbori posebno su zanimljivi zbog rukovodstva u Istanbulu, Ankari i Izmiru, gde se očekuje velika konkurencija između političkih stranaka, prenosi Tanjug.

Erdoganova borba za kontrolu

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan pokušava da povrati kontrolu nad Istanbulom od svog glavnog rivala Ekrema Imamoglua, nakon što je 2019. godine doživeo izborni poraz u ovom gradu. Izbori u Istanbulu posebno su važni jer bi pobeda Imamoglua ojačala očekivanja da će on postati budući nacionalni lider.

Imamoglu kao potencijalni lider opozicije

Kandidat opozicije, Ekrem Imamoglu, koji je već jednom pobedio Erdogana na izborima za gradonačelnika Istanbula, predstavlja ozbiljnu pretnju Erdoganovoj političkoj poziciji. Ankete najavljuju tesnu izbornu trku u Istanbulu, a pobeda Imamoglua u ovom gradu značila bi značajan korak ka njegovoj potencijalnoj kandidaturi na predsedničkim izborima za četiri godine.

Erdoganova politička karijera i mogućnost izmene Ustava

Erdoganova politička karijera dobila je zamah 1994. godine izborom za gradonačelnika Istanbula, ali se sada suočava sa izazovom da povrati izgubljenu političku moć u ovom gradu. Postoji čak i mogućnost izmene Ustava kako bi se omogućio još jedan mandat Erdoganu, iako je prema trenutnom ustavu njegovo vreme na funkciji predsednika isteklo.


Imamoglu se pozicionirao kao direktni konkurent Erdoganu, koristeći ove izbore da direktno napadne trenutnog predsednika Turske. On poseduje neophodne osobine da okupi većinu iza sebe, te može osvojiti glasove vrlo različitih društvenih grupa, uključujući čak i konzervativne, leve, kurdske pa čak i Erdoganove birače. Ovo ga čini ozbiljnim izazivačem Erdoganove političke moći.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading