SUTRA LOKALNI IZBORI U TURSKOJ! Više od 60 miliona glasača izlazi na glasanje!

Autor:

Svet

30.03.2024

15:43

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Otvaranje glasačkih kutija i prebrojavanje glasova počeće nakon zatvaranja birališta, a prvi rezultati se očekuju za mesta gradonačelnika.

SUTRA LOKALNI IZBORI U TURSKOJ! Više od 60 miliona glasača  izlazi na glasanje!

Foto: Tanjug/AP

U Turskoj se sutra održavaju lokalni izbori na kojima će nešto više od 61 milion registrovanih glasača birati predstavnike lokalne vlasti na mandat od pet godina. Glasači će imati priliku da biraju gradonačelnike, načelnike opština, predstavnike opštinskih veća, kabinete predsednika opštine i savete starešina.

U provincijama koje nemaju status velikog grada birači će birati sazive pokrajinskih skupština, gradonačelnike opština, sazive opštinskih veća i kabinet gradonačelnika i veće starešina, prenose Agencije.


Detalji o vremenu glasanja i posebnim merama

Glasanje će trajati od 7 do 16 sati u 32 regije na istoku zemlje i od 8 do 17 sati po lokalnom vremenu u ostatku Turske. Na terenu će biti 1.004 mobilna biračka tima koji će obilaziti glasače koji zbog zdravstvenog stanja nisu u mogućnosti da dođu na birališta. Otvaranje glasačkih kutija i prebrojavanje glasova počeće nakon zatvaranja birališta, a prvi rezultati se očekuju za mesta gradonačelnika. Vrhovna izborna komisija Turske saopštila je ranije da je sve spremno za izborni dan tokom kojeg će važiti izborna tišina.

Specifične mere tokom izbornog dana

Na dan izbora, od 6 do 12 časova, biće zabranjena prodaja alkoholnih pića na bilo koji način, usluživanje ili konzumiranje alkoholnog pića u ugostiteljskim objektima i na javnim mestima. Tokom glasanja, svi javni prostori za zabavu poput kafića, kafeterija i internet kafea biće zatvoreni, a hrana će se služiti samo u restoranima. Takođe, radio stanice i svi mediji neće moći da daju vesti, predviđanja i komentare o izborima i njihovim rezultatima do 18 časova po lokalnom vremenu.

Kontrola medijskog izveštavanja

Turska agencija javlja da se od 18 do 21 čas na radiju i svim medijima mogu objavljivati samo vesti i saopštenja o izbornom procesu koje izdaje Vrhovna izborna komisija. Zabrana emitovanja vesti o izborima prestaje u 21 sat, osim ako Vrhovna izborna komisija ne odluči da je ukine ranije.

Sutra će biti važan dan za Tursku, a rezultati izbora će uticati na budućnost lokalnih vlasti u zemlji.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

 

Komentari (0)

Loading