DEMONSTRANTI BAKLJAMA KRENULI NA ORBANA! Traže njegovu OSTAVKU, hiljade Mađara ispred parlamenta u Budimpešti! (VIDEO)

Autor:

Svet

27.03.2024

00:04

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Proteste je sazvao bivši vladin insajder Peter Mađar, koji je na svom Facebook profilu objavio audio snimak i pozvao građane da se pridruže protestima.

DEMONSTRANTI BAKLJAMA KRENULI NA ORBANA! Traže njegovu OSTAVKU, hiljade Mađara ispred parlamenta u Budimpešti! (VIDEO)

Foto: Printscreen/X/@SzabadonMagyar

Večeras je u centru Budimpešte održan masovan protest, okupivši hiljade ljudi koji su zahtevali ostavku premijera Viktora Orbana. Razlog za proteste bio je objavljeni snimak koji navodno implicira jednog visokog ministra u slučaj korupcije visokog profila, prenosi Rojters.

Poziv na ostavku

Demonstranti su krenuli ka parlamentu uzvikujući "Ostavka, ostavka", noseći baklje i zahtevajući ostavku glavnog tužioca Pitera Polta, čiju je nezavisnost dovedenu u pitanje. Proteste je sazvao bivši vladin insajder Peter Mađar, koji je na svom Facebook profilu objavio audio snimak i pozvao građane da se pridruže protestima.

Skandal koji potresa politiku

Peter Mađar, bivši suprug bivše ministarke pravde Judit Varge, postao je glavni kritičar Viktora Orbana nakon skandala o pomilovanju zbog zlostavljanja dece. Njegova objava audio snimka, navodno razgovora između njega i Varge, izazvala je nemir u javnosti, tvrdeći da snimak sadrži dokaz da je ministar Antal Rogan i njegovo osoblje manipulisali istražnim zapisima o korupciji.


Tužioci su najavili da će analizirati snimak i prikupiti dodatne dokaze, ističući da je "pravno i fizički nemoguće eliminisati i mešati se u dokumente tužilaštva". Ovaj skandal predstavlja jedan od najvećih pravnih i političkih skandala u poslednjih trideset godina, što je izazvalo masovne proteste i zahtev za ostavkom premijera Orbana i glavnog tužioca Polta.

Protesti su pokazali da postoji duboka zabrinutost među građanima Mađarske u vezi sa ovim skandalom, a dalji razvoj situacije će svakako biti praćen kako u zemlji, tako i u međunarodnoj javnosti.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

 

Komentari (0)

Loading