SVE ŠTO TREBA DA ZNATE O VELIKOM POSTU: Naučite kako da se odreknete greha i postignete duhovno pročišćenje

Autor:

Svet

24.03.2024

07:39

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Strasna sedmica dolazi nakon Svete četrdesetnice i posvećena je učestvovanju u stradanjima i smrti Gospoda Hrista.

SVE ŠTO TREBA DA ZNATE O VELIKOM POSTU: Naučite kako da se odreknete greha i postignete duhovno pročišćenje

Foto: Tanjug/J. PAP

Veliki post je posebno važan period u pravoslavnoj crkvi koji se sastoji od Svete četrdesetnice i Strasne sedmice. Sveta četrdesetnica je ustanovljena od strane Crkve kako bi vernici imali priliku da se podražavaju 40-dnevnim postom i molitvom, inspirisanim Gospodom Isusom Hristom koji je proveo isto toliko vremena u pustinji pre nego što je stupio na propovedanje Jevanđelja.

Strasna sedmica dolazi nakon Svete četrdesetnice i posvećena je učestvovanju u stradanjima i smrti Gospoda Hrista. Ova sedmica je značajna jer podseća vernike na Isusovu zapovest da će doći vreme kada će se Ženik oteti od njih, nakon čega će postiti u te dane.

Prva sedmica: Sedmica čiste

Prva sedmica Velikog posta poznata je i kao Sedmica čiste. Tokom ove sedmice, kroz pesme i molitve odzvanja vapaj duše koja se kaje, čisti i oplakuje svoje grehe. Crkva uči vernike da se odreknu greha i da putem samopregorja uzdržavanja dođu do spasenja i večnog života.

Post, molitva, suze i pokajanje

Tokom ove sedmice, vernicima se preporučuju post, molitva, suze, pokajanje, duhovni podvizi, čišćenje tela i duše, odricanje od greha i strasti, te prisvajanje vrline bdenja. Sve ovo ima za cilj da se vernici dostojno poklone krstu i duhovno proslave Hristovo vaskrsenje.

Veliki kanon Svetog Andreje Kritskog

Tokom prva četiri dana posta, posebno se ističe Veliki kanon Svetog Andreje Kritskog, koji se izgovara na povečerju. Ova sedmica je takođe poznata po pooštrenom postu i dužim i svečanijim molitvama, dajući poseban duhovni značaj ovom periodu.

Veliki post je vreme duhovnog uzdizanja, odricanja i posvećenja, a Sedmica čiste predstavlja početak ovog intenzivnog perioda duhovne obnove.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

 

Komentari (0)

Loading