EVO KOG DATUMA POČINJE USKRŠNJI POST I DO KOG DANA ĆE TRAJATI: Pravoslavni vernici se spremaju za najveći hrišćanski praznik

Autor:

Vesti

24.02.2024

08:22

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Vaskrs se računa na osnovu određenih kalendarskih pravila i tradicija, koje se razlikuju u zavisnosti od verske denominacije.

EVO KOG DATUMA POČINJE USKRŠNJI POST I DO KOG DANA ĆE TRAJATI: Pravoslavni vernici se spremaju za najveći hrišćanski praznik

Foto: Shutrterstock

Pravoslavni Vaskrs, koji ove godine pada 5. maja, predstavlja jedan od najvažnijih praznika u pravoslavnom hrišćanstvu. Ovaj praznik, obeležen nedeljom uskrsnuća, ima duboko versko značenje za vernike širom sveta. Vaskršnji post, koji traje od 18. marta do 4. maja, predstavlja period duhovne pripreme i odricanja, u skladu sa duhovnom disciplinom pravoslavne tradicije.

Post i Duhovna Priprema

Vaskršnji post je deo duhovne discipline pravoslavnog hrišćanstva, tokom koga vernici praktikuju odricanje od određenih stvari, posvećuju se molitvi i usmeravaju svoj fokus ka duhovnom rastu. Ovaj period predstavlja važan deo verske prakse, težnje ka duhovnom pročišćenju i pripremi za proslavu Vaskrsa.


Veliki petak, dan koji prethodi Vaskrsu, ima posebno versko značenje u pravoslavnoj crkvi. Na ovaj dan se sećamo raspeća i smrti Isusa Hrista na krstu. Uskrsnuće, koje se obeležava u nedelju Vaskrsa, simbolizuje pobedu života nad smrću i ima centralno mesto u pravoslavnoj veri.


Vaskrs se računa na osnovu određenih kalendarskih pravila i tradicija, koje se razlikuju u zavisnosti od verske denominacije. U pravoslavnim crkvama, Vaskrs se računa prema julijanskom kalendaru, što može rezultovati različitim datumima obeležavanja Vaskrsa u odnosu na druge verske zajednice.

Pozdrav "Hristos Voskrese"

Na dan Vaskrsa, pravoslavni vernici se međusobno pozdravljaju sa rečenicama "Hristos voskrese!" (Hristos je vaskrsao!) i "Vaistinu voskrese!" (Vaistinu je vaskrsao!), čime iskazuju radost zbog Hristovog uskrsnuća i slave pobedu života nad smrću.

Pravoslavni Vaskrs, sa svojim dubokim verskim značenjem, tradicijama i običajima, predstavlja jedan od najznačajnijih praznika u pravoslavnom hrišćanstvu, okupljajući vernike u molitvi, slavlju i duhovnoj proslavi.

BONUS VIDEO: 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading