U PETAK ŽENE NE SMEJU DA UZMU TRI STVARI U RUKE: Slavimo važan praznik i ovih pravila se MORAMO pridržavati

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U petak, 9. februara slavimo Svetog Jovana Zlatoustog.

U PETAK ŽENE NE SMEJU DA UZMU TRI STVARI U RUKE: Slavimo važan praznik i ovih pravila se MORAMO pridržavati

Foto: Shutterstock, Wikipedia

Sveti Jovan Zlatousti je svečano obeležavan svetitelj u pravoslavnom kalendaru, i to dva puta tokom godine. Prvo, 26. novembra se slavi njegov dan, dok se 9. februara obeležava prenos njegovih moštiju. Sveti Jovan Zlatousti je stekao nadimak "Zlatousti" zbog svog izuzetnog dara za govorništvo i tumačenje Svetog pisma na jednostavan način koji je bio razumljiv običnom narodu.

Njegove pouke i citati

Ostavio je dubok i trajan uticaj svojim poukama, koje se i dan-danas citiraju. Neki od njegovih citata naglašavaju važnost strpljenja, dobrote i opraštanja, kao što je: "Nije na šteti onaj koji trpi zlo, nego onaj koji čini zlo." Takođe, isticao je važnost oproštaja, navodeći da "nema ničega bezopasnijega, nego li oprostiti neprijatelju; nema ništa opasnije, nego li mu se osvetiti."

Foto: Printskrin

Sveti Jovan Zlatousti običaji


Običaji i verovanja

Na praznik Svetog Jovana Zlatoustog, postoji verovanje da se posvađani moraju pomiriti, a uvređeni da oproste. Takođe, prema običaju, žene ne bi trebalo da uzimaju u ruke igle i vunicu. Postoji verovanje da ako se nit prekine tog dana, to može biti loš znak, pa čak i ukazivati na smrt bližnjeg.

Sveti Jovan Zlatousti ostaje važna figura u pravoslavnoj tradiciji, a njegove pouke o strpljenju, dobroti i opraštanju i danas imaju dubok uticaj na ljude širom sveta. U nekim delovima Srbije, postoji duboko ukorenjeno verovanje da žene na praznik ne smeju da uzimaju i konac pored navedenog gore. Ovo verovanje potiče iz predanja da treba da se posvete duhovnom razvoju, opuštajući se uz neku dobru knjigu.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading