ČUVAJTE SE, IDU NEKRŠTENI DANI: Drevno verovanje za period od 10. januaru do Bogojavljenja, ČETIRI stvari NIKAKO ne smete da radite

Autor:

Vesti

08.01.2024

23:31

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Koledarske povorke treba da oteraju đavole i druge demone.

ČUVAJTE SE, IDU NEKRŠTENI DANI: Drevno verovanje za period od 10. januaru do Bogojavljenja, ČETIRI stvari NIKAKO ne smete da radite

Foto: Tanjug/TARA RADOVANOVIC

Prema starim srpskim verovanjima, od 10. januara do Bogojavljenja, odnosno 19. januara, traju takozvani nekršteni dani. Reč je o verovanju koje je od davnina jako i duboko utkano u svest našeg naroda, pa će vam stariji i danas objasniti da je ovo period godine kada Isus Hrist još nije bio kršten i da je zbog toga i danas u ovo doba zemlja otvorena da mrtvi izlaze, a zajedno s njima i đavoli i razni drugi demoni, piše Istorijski zabavnik.

Ove nečastive sile vladaju od trenutka kada se smrkne, pa sve dok ne zapevaju prvi petlovi. Zbog toga, narod kaže, preko noći nikako ne treba izlaziti iz kuće. Onaj ko se usudi da putuje nakon zalaska sunca, kaže predanje, neće dobro proći, a ako neko baš mora da izlazi, trebalo bi sa sobom da nosi beli luk, krst ili neki oštar metalni predmet.

Slično, u nekim krajevima Srbije još se i danas pažljivo pazi da u nekrštene dane žene nikako ne predu, ne tkaju i ne peru. Napolju se ne ostavlja ništa belo, a naročito se brine da van ne ostane dečja odeća jer bi zle sile bajalicama i urocima mogle preko stvari da naškode deci.

Ne posti se ni sredom ni petkom

Nekršteni dani su uvek mrsni, ne posti se čak ni sredom ni petkom. Samo je Krstovdan dan za post. U narodu je ostalo verovanje da se krštenje i venčanje mogu obavljati tek od Jovanjdana. I dok su dani od Božića do Bogojavljenja - nekršteni, dani od Jovanjdana do Vaskrsa nazivaju se kršteni.

Izbegavala se upotreba oštrih predmeta u kući, pa se tokom ovih dana nije smelo seći nožem ili bosti šilom da priplod domaćih životinja ne bi bio kriv, slep ili unakažen. A đubre iz kuće se u ovom periodu nije bacalo da se s njim ne bi iznela sreća. Nije se samo brinulo o ljudima, već i o duhovima - zaštitnicima kuće, a briga se ogledala u zabrani da se ostavlja prazna trpeza preko noći.

Po nekim selima, naročito u vlaškim krajevima, krije se čak i svetlost iz kuća tako što se na prozore stavljaju zavese ili spuštaju roletne. Noću se ne pije voda jer predanje kaže da se demoni uvlače u kućne posude i tu vrebaju neoprezne.

Rađaju se bolešljiva deca

Narod kaže da nekršteni dani nisu dobro vreme za rađanje. Veruje se da će dete koje dođe na svet između Božića i Bogojavljenja biti bolešljivo i nesrećno. Da bi se mališani odbranili od uroka, stari su smislili ovo - deca rođena u nekrštene dane moraju svake godine u tom periodu sa sobom da nose posebnu košulju, tkanu na kaminu.

Ako vas sve ovo rastužuje i čini nespokojnim, ne brinite! Da bi odagnao bedu i smanjio muku u ovom sumornom periodu, narod je smislio i protivlek - nekada su po selima i gradovima u Srbiji na sve strane išle maskirane povorke koje su predstavljale duhove, čudovišta i mrtve pretke. Ovi koledari su se kretali od kuće do kuće i tražili priloge: slaninu, jaja, meso, brašno, mleko, rakiju i vino...

Nakon skupljanja ovih ponuda čitave porodice bi se okupljale oko trpeze i uživale u hrani i piću. Veruje se da će graja, muzika i smeh oterati nečastive sile. A uz hranu, piće i čašicu razgovora svaki strah i muka se lakše podnesu i brže prođu.atf

Šta se nikako ne radi

- preko noći ne izlaziti iz kuće
- žene ne predu, tkaju i ne peru
- dečja odeća se ne ostavlja napolju
- noću se ne pije voda

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading