JEDNO TREBA UNETI U KUĆU ZA SRPSKU NOVU GODINU AKO ŽELITE DA NAPREDUJETE: OVO je važno za svako domaćinstvo!

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Tradicija koja se ne zaboravlja.

JEDNO TREBA UNETI U KUĆU ZA SRPSKU NOVU GODINU AKO ŽELITE DA NAPREDUJETE: OVO je važno za svako domaćinstvo!

Foto: Shutterstock

Pravoslavna nova godina, poznata i kao Srpska nova godina, predstavlja važan praznik koji se obeležava 13. januara u ponoć, dok se proslava nastavlja 14. januara. Tada se proslavlja i krsna slava Sveti Vasilije i praznik Mali Božić, čime se dodatno upotpunjuje značaj i simbolika ovog perioda.

Duga tradicija proslavljanja Pravoslavne nove godine u našem narodu donela je sa sobom raznovrsne običaje koji se s radošću poštuju. Uoči Nove godine, domaćinstva priređuju svečanu večeru koju dele sa gostima, prijateljima i rodbinom, uz prisustvo muzike i pesme sve do ponoći. Taj trenutak označava razmenu čestitki i poljubaca, svi žele drugima dug život, zdravlje i uspeh.

Tokom proslave, specifična jela su neizostavan deo običaja. Na sam dan Nove godine, konzumira se glava božićne pečenice, obično od jagnjetine ili prasetine, dok se domaćice trude da umese novogodišnju česnicu poznatu kao "Vasilicu". Pored toga, 14. januar se obeležava i kroz još dva značajna praznika: Obrezanje Gospoda Isusa Hrista i Svetog Vasilija Velikog. Crkvena obeležavanja uključuju molitve, bogosluženja i blagosiljanje pristojnih proslava, ističući važnost duhovnog aspekta praznovanja.

Foto: shutterstock

Veruje se da je važno uneti neki novi predmet u kuću tog dana


Simbolični običaji

U nekim delovima Srbije, tradicija obuhvata spaljivanje ostataka badnjaka, kao i pripremu krofni sa novčićem, slično običaju koji se sprovodi za Božić. Takođe, veruje se da je važno uneti neki novi predmet u kuću tog dana, kako bi se obezbedio napredak domaćinstva tokom cele godine.

Pravoslavna nova godina predstavlja priliku za okupljanje porodice i prijatelja, poštovanje tradicije i običaja, kao i iskazivanje poštovanja prema duhovnim vrednostima, čime se održava bogata kulturna baština našeg naroda.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading