SUTRA SLAVIMO KRSTOVDAN, A AKO SE DESI OVO CELA GODINA NE SLUTI NA DOBRO: Pogledajte u NEBO i saznajte šta će se dogoditi!

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Za ovaj veliki praznik vezuju se mnogobrojni običaji i verovanja.

SUTRA SLAVIMO KRSTOVDAN, A AKO SE DESI OVO CELA GODINA NE SLUTI NA DOBRO: Pogledajte u NEBO i saznajte šta će se dogoditi!

Foto: shutterstock, spc

Srpska pravoslavna crkva sutra slavi zimski Krstovdan, praznik koji se obeležava kao prvi dan nakon Božića. Ovaj praznik je takođe poznat i kao dan krštenja prvih hrišćana, a prati ga niz običaja i predanja. Vernici koji obeležavaju Zimski Krstovdan poste tog dana, čuvajući tradiciju koja seže unazad vekovima. 

Zimski Krstovdan se vezuje za svetkovanje Bogojavljenja, praznika Krštenja Isusa Hrista, kao i za dan posvećen svetom Jovanu Krstitelju, koji ga je krstio u reci Jordanu. Ovaj praznik zapravo obeležava dva značajna događaja: pronalazak Časnog krsta na Golgoti i povratak iz Persije u Jerusalim.

Foto: printskrin/spc

Običaji i verovanja na Krstovdan

Običaji na Krstovdan

Na Krstovdan trebalo bi da se opere kuća i sve lepo očisti.

Pogledajte kakav je dan i videćete da koji vetar duva danas, on će duvati cele godine.

Ako je sutra oblačno, tokom zime padaće sneg.

U dvanaest dana koji prethode Krstovdanu, verovalo se da se ogleda dvanaest meseci godine koja dolazi. 

Krstovdan je bio posni dan, te su se prema predanju jeli ostaci badnjedanskog pasulja, dok su pihtije pripremljene za taj dan bile odložene za sutradan, na Bogojavljenje. Verovanje je bilo da se u Bogojavljenskoj noći otvara nebo i da se svaka želja može ispuniti.

Na Krstovdan se vršilo vodoosvećenje, a osvećena vodica se delila vernicima. Prema običaju, vodica se čuvala u kućama radi zdravlja. Vernici su verovali da osvećena vodica može da posluži kao sredstvo za izlečenje, očišćenje duše i tela, kao i za odbranu od svih neprijatelja, kako vidljivih, tako i nevidljivih.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading