JEDAN STROG OBIČAJ SUTRA ČIM USTANETE MORATE DA ISPOŠTUJETE: Verovanje za MALI BOŽIĆ kaže da će vam SVE IĆI OD RUKE!

Autor: D.B.

Vesti

13.01.2024

15:32

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Postoje mnoga sujeverja i verovanja vezana za Mali Božić.

JEDAN STROG OBIČAJ SUTRA ČIM USTANETE MORATE DA ISPOŠTUJETE: Verovanje za MALI BOŽIĆ kaže da će vam SVE IĆI OD RUKE!

Foto: Shutterstock

Mali Božić, poznat i kao Vasiljevdan, predstavlja praznik koji se slavi 14. januara, a ima značajno mesto u srpskoj tradiciji. Ovaj dan je posebno važan jer se na njemu obeležavaju Srpska nova godina i crkveni praznik Obrezanje Gospoda Isusa Hrista.

Običaji povezani sa Malim Božićem

Mnogi obredi i radnje su povezani sa ovim praznikom, poput paljenja vatre na raskršćima u mnogim mestima Vojvodine, što ima čistilačko dejstvo i simbolizuje jačanje Sunčeve svetlosti i toplote. Takođe, specifičan obredni hleb, nazvan vasilica, se mesi u čast Svetog Vasilija, a običaj je da se na ovaj dan ponovo unosi badnjak i dolazi položajnik, dok se na trpezi nalazi glava božićne pečenice koja se čuva do Malog Božića.

Verovanja i sujeverja

Postoje mnoga sujeverja i verovanja vezana za Mali Božić. Na primer, u nekim krajevima se veruje da će godina biti rodna ukoliko na ovaj dan padne sneg ili bude oblačno. Takođe, postoji običaj da se na Mali Božić unese neka nova stvar u kuću, kako bi se obezbedio napredak tokom cele godine.


Mnogi obredi se ponavljaju ili imaju svoj završni deo upravo na Mali Božić. Na primer, devojke su običavale da gataju da li će se te godine udati, pri čemu se ističe posebno zanimljivo gatanje devojaka u Bosni, koje uključuje bacanje obuće kroz vrata kako bi se predvidela budućnost.

Uoči Nove godine se sprema svečana večera, a tačno u ponoć se ljube i čestitaju dolazak Nove godine, sa željama za dug život, dobro zdravlje i uspeh u poslu. Na sam dan Nove godine odlazi se u crkvu, a nakon toga se obavlja svečani ručak.


Sveća koja se pali na Mali Božić ima posebno značenje, jer se veruje da ako se sporo pali ili ugasi, to može ukazivati na loš znak za kuću. Takođe, postoji verovanje da će onaj ko gasi sveću dugo živeti ako se odmah ne ugasi čim kap vina padne na plamen.


Mali Božić je praznik koji obiluje različitim običajima, sujeverjima i verovanjima koja su duboko ukorenjena u srpskoj tradiciji. Ovaj dan predstavlja važan deo kulturne baštine i simbolizuje zajedništvo, tradiciju i poštovanje prema običajima i verovanjima predaka.

BONUS VIDEO: 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading