VEČERAS ĆEMO DOČEKATI SRPSKU NOVU GODINU: Evo kako je ona nastala, i zašto se slavi - ovo su OBIČAJI koje su Srbi negovali još od Osmanske vladavine (FOTO)

Autor: D.B.

Vesti

13.01.2024

11:58

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Srpska Nova godina doživela je istu ekspanziju kao i Nova godina, koja se zvanično slavi 31. decembra.

VEČERAS ĆEMO DOČEKATI SRPSKU NOVU GODINU: Evo kako je ona nastala, i zašto se slavi - ovo su OBIČAJI koje su Srbi negovali još od Osmanske vladavine (FOTO)

Foto: Marko Obradović Edge

Davne 1919. godine, država Srbija zvanično prelazi na računanje vremena po gregorijanskom kalendaru, ali Srpska pravoslavna crkva nikada nije priznala ovaj kalendar, nastavljajući da obeležava praznike na tadašnji način.

Ovaj prelazak je imao značajan uticaj na način obeležavanja praznika i proslava u Srbiji.

Prva proslava "Srpske Nove godine"

Kao rezultat različitih kalendara, prvi put je proslavljena "Srpska Nova godina", koja se obeležava 13. januara, kao početak nove godine po Julijanskom kalendaru. 

Ovaj praznik je postao deo kulturnog identiteta i tradicije Srba, pa se samim tim, ponovo podiže praznična atmosfera posle dočeka Nove godine u Srbiji. U današnje vreme, sve veći deo srpske populacije slavi Srpsku Novu godinu pa se širom gradova organizuju proslave.

Foto: TANJUG/ MARKO ĐOKOVIĆ

 

 

Proslava Nove godine i Srpske Nove godine danas

Nakon 1923. godine, proslava Nove godine i Srpske Nove godine postaju dva praznika koja se obavezno proslavljaju u kafanama, klubovima i restoranima širom Srbije. Iako Srpska Nova godina nije zvaničan praznik, ona je postala povod za dobro druženje i slavlje među srpskom populacijom.

Gde se sve proslavlja?

Republika

Foto: TANJUG/ MARKO ĐOKOVIĆ

 

 

Pa tako, iako nije zvanična Nova godina, ona se slavi u balkanskim zemljama kao što su Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina (Republika Srpska), Severna Makedonija, pravoslavni delovi Hrvatske...

Takođe se slavi u Rusiji, Belorusiji, Ukrajini, Jermeniji, Moldaviji, Gruziji...

Zanimljivo je i to da tradicija obeležavanja Julijanske Nove godine postoji i u nekim nemačkim kantonima u Švajcarskoj, kao i u nekim delovima Galske zajednice u Škotskoj.

Verovanja u Srbiji 

U Srbiji, narodni običaji za doček Nove godine imaju dugu istoriju. Jedan od najznačajnijih običaja bio je okupljanje ljudi i igranje narodnih igara. Ova praksa je imala poseban značaj tokom Osmanske vladavine, kada je proslavljanje srpskih tradicija bilo zabranjeno. U to vreme, okupljanja su često bila tajna, kako bi se izbeglo saznanje Osmanlija. Međutim, kako je vreme prolazilo, strah od kazne je postepeno opadao, što je dovelo do smanjenja ovog običaja sve dok na kraju potpuno nije prestao.
 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO: 

 

Komentari (1)

Loading
Angel

13.01.2024 15:51

Nije srpska, nego pravoslavna nova godina.