PRED SRBIMA JE TRODNEVNO SLAVLJE! Slavimo Tucindan, Badnji dan i Božić: Ovi dani simbolišu blagostanje, sreću i radost u novoj godini, a OVI RITUALI SE MORAJU POŠTOVATI

Autor: D.B.

Vesti

05.01.2024

10:27

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Neguju se običaji koji datiraju iz daleke prošlosti i nose sa sobom simboliku koja je važna za očuvanje tradicije i identiteta.

PRED SRBIMA JE TRODNEVNO SLAVLJE! Slavimo Tucindan, Badnji dan i Božić: Ovi dani simbolišu blagostanje, sreću i radost u novoj godini, a OVI RITUALI SE MORAJU POŠTOVATI

Foto: Shutterstock

U vreme kada se zima polako povlači, a proleće još uvek nije donelo svoje toplote, srpski narod se okreće običajima koji bi trebalo da obezbede prosperitet u narednoj godini. Ovi običaji datiraju iz daleke prošlosti i nose sa sobom simboliku koja je važna za očuvanje tradicije i identiteta.

Tucindan - ritualno klanje praseta

Jedan od najznačajnijih praznika kod Srba je Tucindan, koji se obeležava 5. januara. Ovaj praznik nosi sa sobom običaj klanja praseta, koje je pažljivo odgajano i čuvano za ovu priliku. Postoje različiti načini klanja praseta, a jedan od najupečatljivijih je onaj gde se prase udara maljem preko glave na koju je prethodno stavljena krupica soli. Ovaj čin nije samo obredno klanje životinje, već nosi sa sobom verovanje da se na taj način skida odgovornost sa osobe koja vrši klanje i prenosi na so, koja ima posebno mesto u srpskoj narodnoj tradiciji.

Badnji dan - večera, Badnjak i običaji

Na Badnji dan se priprema posebna večera koja se sastoji od posne hrane, a posebno mesto zauzima Badnjak, koji se unosi u kuću uz obavezno prisustvo domaćina, domaćice i dece. Postoji verovanje da obilna trpeza na Badnji dan simbolizuje uspeh i izobilje u narednoj godini. Takođe, postoji običaj da se večera ne konzumira za trpezom, već na podu pored jasli, a u nekim krajevima se to čini kako bi se umilostivili duhovi predaka.

Božić - simboli i rituali

Božić, najradosniji hrišćanski praznik, obeležava se sedmog dana od Nove godine. Česnica, položajnik i pečenica predstavljaju simbole ovog praznika. Česnica, vrsta pogače koja se priprema za ovu priliku, nosi sa sobom ritualni karakter, a u nju se ubacuje novčić, dren, urma, pasulj i bosiljak, svaki sa svojim posebnim simbolima za zdravlje, blagostanje i duhovnost. Položajnik, osoba koja prva ulazi u kuću, takođe ima svoje mesto u običajima Božića, kao i pečenica koja se priprema za Božićni ručak, okupljajući čitavu porodicu na ovom svečanom događaju. Ovi simboli i rituali nose sa sobom bogatu simboliku i važni su za očuvanje tradicije i običaja srpskog naroda.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading