DANAS SE SLAVI BADNJI DAN PO GREGORIJANSKOM KALENDARU: Vernici ga provode u krugu porodice, a onda idu na PONOĆNU MISU

Autor: D.B.

Vesti

24.12.2023

10:01

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Božićnu poslanicu čita beogradski nadbiskup Ladislav Nemet u Katedrali Uznesenja Blažene Djevice Marije u Beogradu.

DANAS SE SLAVI BADNJI DAN PO GREGORIJANSKOM KALENDARU: Vernici ga provode u krugu porodice, a onda idu na PONOĆNU MISU

Foto: shutterstock

Rimokatolička crkva, protestantske i anglikanske crkve, kao i neke pravoslavne crkve koje su prihvatile novo računanje vremena, proslavljaju Badnji dan i Badnje veče, najavljujući sutrašnji Božić, praznika rođenja Isusa Hrista. Ovaj dan je pravi porodični praznik, koji se provodi u pripremama za ponoćnu misu.

Pre odlaska u crkvu, porodica se okuplja za prazničnim stolom, pripremajući se za večeru. U katoličkim krajevima večera je obično posna, a mnogi čak ne jedu ništa do večere, koja obično dugo traje. Tokom večeri dolaze čestitari, koji najavljuju dolazak Božića, dok stiže i Deda Mraz sa poklonima ispod ukrašenih jelki.

Nakon večere, vernici odlaze u crkvu na ponoćnu misu, verujući da baš tada Božje svetlo obasjava mrak. Na misi se čitaju delovi Jevanđelja o rođenju Spasitelja i događaju u Vitlejemu koji je promenio istoriju čovečanstva. Takođe, vernici dolaze na poklon jaslama Bogomladenca, koje se tradicionalno improvizuju u svim hramovima, čuvajući sećanje na poklonjenje tri mudraca sa Istoka.

Božićnu poslanicu čita beogradski nadbiskup Ladislav Nemet u Katedrali Uznesenja Blažene Djevice Marije u Beogradu. Ova poslanica predstavlja važan deo bogosluženja i tradicije tokom prazničnih dana.

Podsetimo, potpredsednik Vlade i ministar odbrane Miloš Vučević uputio je danas srdačnu čestitku povodom Božića beogradskom nadbiskupu i metropolitu Ladislavu Nemetu, kao i pripadnicima Ministarstva odbrane i Vojske Srbije koji slave ovaj veliki praznik po gregorijanskom kalendaru.

BONUS VIDEO: 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading