POSNA BADNJAČA - POGAČA KOJA JE NEIZOSTAVNA NA TRPEZI SUTRA: Treba da zauzme centralno mesto na stolu za najradosniji praznik

Autor: N.J.

Lifestyle

05.01.2024

10:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Tradicionalna posna pogača za Badnje veče.

POSNA BADNJAČA - POGAČA KOJA JE NEIZOSTAVNA NA TRPEZI SUTRA: Treba da zauzme centralno mesto na stolu za najradosniji praznik

Foto: YouTube/Home Made Recipes

Obična, umešena pogača od srca za ukućene je obavezan deo trpeze za Badnje veče. Za najradosniji praznik obavezno je spremiti nekoliko jela, a jedno od njih je badnjača. Gotova je očas posla i veoma je jednostavna za pravljenje. Poslužite je uz druge tople i posne obroke za Badnje veče.

Sastojci:

  • 650 grama brašna
  • kašika soli
  • kašika šećera
  • 25 grama kvasca ili 7 grama u prahu
  • 200 do 250 mililitara tople vode (sve ukupno će vam trebati 350 mililitara)
  • 70 mililitara ulja (100 treba sve ukupno)

Foto: Shuttestock

Recept za badnjaču koja se priprema za Badnje veče

Priprema:

U činiji pomešajte brašno i so. To promešajte kašikom. Potom u činiji dodajte šećer. Rukama izmrvite kvasac. Oko 200 mililitara tople vode dodajte u brašno. Uzmite ručnu mutilicu i mešajte. Zapravo, potrebno je da zamešate testo samo gde je kvasac ručnom mutilicom i da ostavite tako tačno pet minuta, bez da ste sjedinili sa ostatkom brašna. Videćete da se kvasac aktivirao kada se stvore mehurići. Potom dodajte još 150 mililitara mlake vode.

U smesu dodajte ulje oko 70 mililitara. Sjedinite testo varjačom i mesite. 

Nekoliko minuta mesite testo dok ne postane ujednačeno i sjedinjeno. Kada ste formirali loptu pospite je sa još 30 mililitara ulja. Ponovo premesite testo, pokrijte ga i ostavite 60 minuta da naraste.

Kada je prošlo sat vremena testo izvadite iz posude. Oblikujte ga rukama tako da dobijete pogaču. Malo ga razvucite da bi bilo tanje. Nauljite pleh koji je 28 cm širine. 

Prebacite testo u pleh i pokrijte ga narednih pola sata. Pre pečenja pospite testo brašnom.

Ubacite testo u rernu koja je zagrejana na 200 stepeni i pecite.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading