SUTRA PROSLAVLJAMO BADNJI DAN, A ONDA I BOŽIĆ: Evo šta predstavlja badnjak, kakva je simbolika česnice i šta treba da uradite ukoliko pronađete novčić

Autor: D.B.

Vesti

05.01.2024

08:05

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Badnjak ima višeznačno značenje za pravoslavni Božić.

SUTRA PROSLAVLJAMO BADNJI DAN, A ONDA I BOŽIĆ: Evo šta predstavlja badnjak, kakva je simbolika česnice i šta treba da uradite ukoliko pronađete novčić

Foto: Shutterstock

Božić je dan koji se posebno obeležava u hrišćanskom kalendaru, jer se na taj dan slavi rođenje Isusa Hrista. Sveštenik Branislav Kedžić ističe da je dolazak sina Božijeg na svet spasenje čitave tvari, ne samo iskupljenje čoveka. Božić se praznuje liturgijski, a nakon proslave, božanska i čovečanska priroda stupaju u novi odnos, obnovljene ljubavi prema svakom čoveku.

Badnjak ima višeznačno značenje za pravoslavni Božić. Sveštenik Kedžić ističe da zapaljeno drvo badnjak predstavlja toplinu mira Božjeg koju je Hristos doneo na svet, kako u Vitlejemskoj pećini, tako i u svakom domu. Takođe, badnjak simbolično predstavlja učešće čitave tvorevine, podsećajući čoveka na njegov zadatak da uzdigne celu tvorevinu tvorcu.

Prethodni 40-dnevni post priprema vernike za telesno okrepljenje na dan Božića. Sveštenik ističe da trpeza treba da bude skromna, kako bi se podsetili duhovnog posta i naučili da uvek pomažemo drugima. Posebna pažnja se posvećuje tome da svi imaju dovoljno hrane tog dana.

Česnica, tradicionalni božićni kolač, nosi sa sobom posebnu simboliku. Sveštenik Kedžić objašnjava da se u molitvi izražava želja da se hleb nasušni dâ danas. Pronalazak novčića u česnici nosi posebno značenje, simbolišući blagoslov i prosperitet za osobu koja ga pronađe.

Ovim običajima i simbolikom, pravoslavni vernici obeležavaju Božić kao praznik ljubavi, mira i blagostanja, podsećajući se na važnost duhovnog i telesnog posta, kao i na solidarnost i pomoć drugima.

BONUS VIDEO: 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading